Maron: ‘Geen extra vaccinatiecentrum in noordwesten van Brussel’

Er komt geen vaccinatiecentrum bij de basiliek van Koekelberg, zoals de burgemeesters voorstelden.

Het Gewest gaat niet in op de vraag van vier burgemeesters uit de noordwestelijke hoek van Brussel om een eigen vaccinatiecentrum te krijgen voor hun inwoners. Die zullen in de centra in Molenbeek of aan de Heizel hun prik krijgen. “We bekijken hoe we extra vervoer kunnen inzetten voor personen met een beperkte mobiliteit”, zegt het kabinet van minister Alain Maron (Ecolo).

De burgemeesters van Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Koekelberg en Jette vroegen dinsdag om een eigen vaccinatiecentrum in hun omgeving. Ze vrezen dat al hun inwoners naar het centrum in Molenbeek zullen moeten afzakken. In vergelijking met de zuidelijke gemeenten, zoals Ukkel, voelen ze zich benadeeld. Als suggestie tipten ze zelfs de Basiliek van Koekelberg aan Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo).

“We hebben hun vraag goed ontvangen en hebben er zeker aandacht voor, maar op dit moment is het niet voorzien om een extra vaccinatiecentrum te openen in het noordwesten van Brussel”, zegt woordvoerder Nicolas Roelens van minister Maron. “De reden is simpelweg dat we de centra moeten rationaliseren in functie van de bevolkingsdichtheid. Die is het hoogst in Molenbeek, waar dus het grootst aantal mensen zich zo weinig mogelijk zullen moeten verplaatsen.”

Mobiele teams

De vergelijking met de zuidelijke gemeenten wil Roelens niet maken. “Als je de vaccinatiecentra op de kaart ziet, valt de afstand voor iedereen mee”, zegt de woordvoerder van Maron. “We bekijken zeker nog hoe we extra vervoer kunnen inzetten voor personen met een beperkte mobiliteit, of eventueel mobiele teams in tijdelijke vaccinatiecentra in de gemeenten. Iedereen zal bediend worden.”

De inwoners van Jette, Koekelberg, Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem zullen hun vaccin krijgen in de centra aan de Heizel of in Molenbeek. Die zijn goed voor respectievelijk 3.600 en 900 prikjes per dag. “Waar iedereen terechtkan, wordt later bekendgemaakt”, klinkt het nog.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?