Frank Vandenbroucke (Vooruit), vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Ministers vergaderen over aanpassing test- en quarantaineregels

© Belga
03/01/2022

De ministers van Volksgezondheid van de verschillende beleidsniveaus in ons land plegen maandagavond overleg over de regels rond quarantaine en tests. Dat verneemt persagentschap Belga. Ze zullen bekijken hoe de regels geactualiseerd kunnen worden.

De gezondheidsministers zullen hun overleg maandagavond om 17 uur starten. Nadien volgt een formele Interministeriële Conferentie (IMC) in elektronisch format. Die IMC zou al maandagavond of dinsdag plaatsvinden.

De ministers zullen zich onder meer buigen over wie quarantaines moet respecteren en hoe lang een quarantaine moet duren. Het zal ook gaan over de omgang met tests en het opsporen van contacten op het moment dat de omikronvariant van het coronavirus zich verspreidt en tot een toename van het aantal besmettingen leidt.

Versoepeling quarantaineregels?

De voorbije dagen hadden organisaties als het VBO en Unizo al gepleit voor een versoepeling van de quarantaineregels. De werkgeversorganisaties vrezen immers een enorm absenteïsme in de bedrijven indien de huidige regels behouden blijven tijdens de omikrongolf.

In Frankrijk zijn de regels maandag al aangepast. De quarantaineperiode bij besmetting wordt ingekort van tien tot zeven dagen voor gevaccineerde mensen. Ze mogen ook al na vijf dagen uit quarantaine indien ze een negatieve test kunnen voorleggen. Onder bepaalde voorwaarden hoeven gevaccineerden met een hoogrisicocontact zelfs niet in quarantaine.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni