Dit weekend komen er in ons land 80.000 vaccins van AstraZeneca toe.

Nieuwe levering 80.000 vaccins: zorgverleners en politie eerst aan de beurt

EC
© Belga - BRUZZ
06/02/2021

De eerste 80.000 dosissen van het AstraZeneca-vaccin voor ons land worden dit weekend geleverd, en zullen volgende week al worden toegediend. Dat zegt Dirk Ramaekers, de voorzitter van de taskforce vaccinatie.

Het AstraZeneca-vaccin wordt daarmee het derde vaccin dat in België wordt toegediend in de strijd tegen het coronavirus, na dat van PfizerBioNTech en Moderna. Dat van AstraZeneca zal in eerste instantie worden toegediend voor de leeftijdsklasse van 18 tot 55 jaar, en gaat prioritair naar een aantal groepen.

De eerste bevestigde levering van 80.000 dosissen - er kunnen er officieel tien uit een flacon worden gehaald - gebeurt dit weekend. "We gaan het zo snel mogelijk toedienen. Het is een nieuw vaccin, dus wordt een nieuwe procedure uitgewerkt. De eerste spuitjes zijn al voor volgende week. Vanaf midden februari injecteren we volop", aldus Ramaekers.

Voorlopig zijn enkel de eerste twee leveringen overigens definitief bevestigd door AstraZeneca. De eerste vaccins van AstraZeneca gaan prioritair naar zorgverleners tussen 18 en 55 jaar.

Politiemensen

Andere prioritaire groepen zijn inwoners van collectieve zorgvoorzieningen zoals revalidatiecentra of psychiatrische centra, risicogroepen met bepaalde chronische aandoeningen en ook mensen met een kritische functie, in het bijzonder leden van de interventie-eenheden van de politie. Maar Ramaekers verwacht dat de eerste politieagenten eerder in maart aan de beurt zullen komen.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is tevreden dat politiemensen op het terrein snel gevaccineerd zullen worden tegen het coronavirus. "Tijdens hun taken van ordehandhaving is het niet altijd mogelijk om de nodige afstand te bewaren waardoor ze uiterst vatbaar zijn voor besmetting", aldus de minister. Sinds de uitbraak van de COVID-19-epidemie in ons land hebben al ruim 3.600 politiemensen positief getest op het virus.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni