Het vaccinatiecentrum op de Heizel: 70% van de bevolking gevaccineerd zou groepsimmuniteit betekenen

| Het vaccinatiecentrum op de Heizel.

Nog 14.000 afspraken vrij in vaccinatiecentra deze week

EC
© BRUZZ
14/06/2021

De Brusselse vaccinatiecentra staan weer voor een recordweek: er liggen 71.000 prikken klaar. Meer dan de helft daarvan zijn eerste dosissen. Via inschrijvingsplatform Bruvax zijn momenteel 57.000 afspraken geboekt. Wellicht kunnen enkele honderden mensen per dag via de wachtlijst een uitnodiging verwachten.

In Brussel moeten deze week 74.000 vaccins worden toegediend: 3.000 via de mobiele teams voor dak- en thuislozen en 71.000 in de vaccinatiecentra. Daarmee bereikt de Brusselse vaccinatiecampagne voor de derde week op rij een record. In de vaccinatiecentra liggen deze week 42.000 eerste prikken klaar en 29.000 tweede. Dat is althans de planning. Op dit moment zijn er 57.000 afspraken geboekt. Er zijn dus nog 14.000 slots beschikbaar.

Die gaan in de regel naar de 31-plussers, die nu aan de beurt zijn voor hun afspraak. Daarnaast staan er nog 27.843 mensen op de wachtlijst. De wachtlijst is open voor alle Brusselaars vanaf 18 jaar. “Het inboeken via de wachtlijst houdt rekening met de beschikbare slots in de komende dagen”, zegt woordvoerster Anna Mellone van de Covid-19-cel in de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). “Dit betreft enkele honderden boekingen per dag.”

Er zijn elke dag ook een paar restdosissen beschikbaar in de vaccinatiecentra, die normaliter ook via de wachtlijst worden verdeeld. Sinds het begin van de vaccinatiecampagne hebben ongeveer 3.000 mensen via die weg hun vaccin gehad. “Dat zijn slechts enkele dosissen per vaccinatiecentrum per dag”, aldus Mellone.

Vaccinatietempo

Meer vaccins betekent normaal gezien ook een iets hoger vaccinatietempo. Brussel zit nu aan een vaccinatiegraad van 44 procent. Dat blijkt uit de dagelijkse coronacijfers van Sciensano. 27 procent van de volwassen Brusselaars kreeg al twee prikken en is dus volledig beschermd. In Vlaanderen en Wallonië is dat meer dan 30 procent. Bij de eerste dosis is het verschil nog groter: meer dan 6 op de 10 volwassenen heeft er al een eerste prik gehad. Ook wat betreft het aantal prikken per dag lijkt Brussel het zorgenkind: met 0,7 gezette vaccins per 100 inwoners per dag haalt Brussel vandaag maar de helft van het tempo in Vlaanderen (1,4 per dag). (Lees verder onder de grafiek)

Hinkt Brussel achterop? “Nee”, herhaalt minister van gezondheid Alain Maron (Ecolo) maandag in Le Soir. “Het vaccinatieritme is overal gelijk. Het verschil is volledig te wijten aan het feit dat wij ook Vlamingen, Brusselaars en eurocraten vaccineren. Alle slots zijn gevuld in onze tien vaccinatiecentra.” Ook de federale taskforce vaccinatie liet al weten dat er geen problemen gekend zijn in Brussel.

Brussel vraagt op dit moment ongeveer 130.000 dosissen terug van Vlaanderen en Wallonië. Tel je dat aantal op bij het aantal gevaccineerde Brusselaars, dan kom je inderdaad uit op bijna 60 procent gezette vaccins per Brusselaar – vergelijkbaar met de vaccinatiegraad in de andere gewesten. Die theoretische berekening helpt de werkelijke groepsimmuniteit evenwel niet vooruit. Om voldoende beschermd te zijn, moeten nog altijd 7 op de 10 ‘echte’ Brusselaars een prik krijgen.

"We blijven vrijwilligers inzetten om de vakantieperiode te overbruggen"

Anna Mellone, woordvoerster GGC

Heeft de vertraagde levering van Johnson & Johnson een impact op de Brusselse vaccinaties? Normaal niet, zegt GGC-woordvoerster Anna Mellone, want Brussel zet het vaccin van J&J enkel in voor dak- en thuislozen en voor sans-papiers. "De planning voor de mobiele teams komt voorlopig niet in het gedrang, gezien deze vertraging voorlopig de grootste impact heeft op de levering van juni. Wij hebben de komende weken nog voldoende met wat al geleverd werd en nog beperkt geleverd wordt", aldus Mellone. "De leveringen voor juli en augustus worden wel belangrijk voor deze campagne." Een nieuwe vertraging in de leveringen vanaf de zomer, is dus niet gewenst."

Tenslotte moeten alle beschikbare vaccins nog effectief worden toegediend. Enkele Vlaamse vaccinatiecentra sukkelen op dit moment met een personeelstekort omdat vrijwilligers afhaken door examens, vakantie of omdat gewoon hun reguliere job weer is opgestart. In Brussel is dat voorlopig nog geen probleem, zegt Mellone. “We maken de planning nu op met het personeel en zetten verder vrijwilligers in om de vakantieperiode te overbruggen”, klinkt het.

Coronacrisismanager Inge Neven was maandag niet bereikbaar voor verdere toelichting over het Brusselse vaccinatietempo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, Alain Maron, Inge Neven, vaccinatiegraad, vaccinatiecampagne, vaccinatiecentra

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni