Vaccinatiegraad slabakt, maar Maron duwt door voor extra vaccins

© Belgaimage
| Alain Maron, minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie.

Brussel wisselt opnieuw van vaccinatiestrategie: alle 18-plussers kunnen zich vanaf vrijdag inschrijven op de wachtlijst. “We willen iedereen de kans geven om zich voor de zomer te laten vaccineren”, zegt gezondheidsminister Alain Maron. De minister blijft intussen hameren op extra vaccins, maar kampt wel met een stagnerende vaccinatiegraad ten opzichte van de andere gewesten.

Amper een week na het openstellen van de wachtlijst voor 31-plussers, verruimt Brussel de wachtlijst meteen voor alle volwassen inwoners. Dat gebeurt in dezelfde week dat Wallonië elke 18-plusser een uitnodiging bezorgde. Het kabinet van Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) laat weten dat de nieuwe vaccinatiestrategie iedereen de kans moet geven om nog voor de zomer een eerste prik te krijgen. “We verwachten ook snellere leveringen de komende weken”, zegt woordvoerder Simon Vandamme van minister Maron, en dus meer vaccins voor de twintigers en dertigers.

Deze week zal Brussel 69.000 prikken zetten. Een record, zei Inge Neven van de GGC maandag. Vorige week waren het er ook al 68.000 en volgende week moet dat aantal omhoog naar 74.000. Het klinkt veel, maar in de dagelijkse coronacijfers van Sciensano komt die stijging voorlopig niet naar voren. Al sinds begin juni schommelt Brussel rond de 0,8 vaccins per 100 inwoners per dag. In Vlaanderen en Wallonië zijn dat er elke dag meer: inmiddels respectievelijk tot 1,4 en 1,1 prikken per 100 inwoners. Vaccineren de twee andere gewesten sneller dan Brussel?

"Wij hebben de voorbije twee weken hoofdzakelijk de geplande tweede dosissen gegeven. Alle dosissen die beschikbaar waren, zijn toegediend”, zegt woordvoerster Fatima Boudjaoui van de GGC. Nu er weer meer leveringen verwacht zijn, start Brussel dus opnieuw met afspraken voor een eerste prik. Maar ook procentueel loopt Brussel achter: 43 procent van de volwassenen is nu een keer gevaccineerd. In Vlaanderen en Wallonië is dat respectievelijk 60 en 59 procent. (Lees verder onder de grafiek)

120.000 vaccins

Om die vaccinatiekloof te dichten, blijft minister Maron gesprekken voeren om een heleboel vaccins terug te vragen van de andere gewesten. Omdat verschillende zorgmedewerkers, politieagenten en brandweerlui wel in Brussel zijn gevaccineerd, maar hier niet wonen, wil Maron die dosissen terugvorderen van Vlaanderen en Wallonië. Het gaat volgens hem om 120.000 dosissen. In die groep zitten ook diplomaten, eurocraten en sans-papiers die in Brussel verblijven.

De GGC noch het kabinet-Maron kon donderdag een exacte opdeling geven van het aantal dosissen per beroepsgroep. Die verdeling is nochtans niet onbelangrijk. Voor de gezondheidswerkers waren bij voorbaat al extra vaccins voorzien in de federale verdeling. “Die vragen we niet terug”, zei Maron eerder in een interview met BRUZZ. Ook voor de bureaucraten komt er een aparte federale stock, weet De Standaard. Marons vraag gaat in dat geval voornamelijk om de Vlaamse en Waalse medewerkers in andere sectoren, zoals de politie, plus een aantal fraudeurs die een valse postcode ingaven om in Brussel terecht te kunnen. Die laatste groep telt net geen 2.000 mensen, aldus Maron eerder bij BRUZZ. De minister benadrukt deze donderdag wel dat de cijfers waarover hij spreekt “officieel gevalideerd” zijn. De onderhandeling gaat dus nog altijd over mogelijk 120.000 spuitjes.

Wouter Beke (CD&V), Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding in de regering-Jambon

Vlaams minister van Gezondheid Wouter Beke (CD&V) is daar niet mee opgezet, weet De Standaard. Volgens de krant heeft Beke tijdens het laatste interministeriële overleg zélf meer vaccins gevraagd voor Vlaanderen. Daar ligt de vaccinatiebereidheid volgens hem hoger, dus riskeren er minder vaccins te blijven liggen, is zijn redenering. Het kabinet-Beke wil hierover niet reageren. “De bespreking is nog bezig”, aldus zijn woordvoerster. Eerder zei Beke wel aan BRUZZ dat “het logisch lijkt dat eerst de vaccinatiebereidheid wordt opgetrokken alvorens er om extra spuitjes wordt gevraagd”.

Vertraagde inschrijvingen

Rest de vraag voor Brussel: heeft zo’n compensatie zin, zolang de beschikbare afspraken niet ingevuld geraken? “We nodigen nu sneller uit om de slots te vullen, rekening houdend met de snellere levering van de vaccins, en ook omdat we zien dat mensen zich in Brussel inschrijven wanneer ze willen”, zegt Fatima Boudjaoui van de GGC daarover. “Soms is dat pas een paar weken nadat ze uitgenodigd zijn.”

De jongere Brusselaars zullen die slots nu dus sneller kunnen vullen. Boudjaoui benadrukt dat alle beschikbare vaccins ook echt worden toegediend. Er is dan geen sprake van een overschot, zoals Vlaams minister Beke vreest.

Coronacrisismanager Inge Neven wou donderdag geen commentaar kwijt. Ze zei maandag wel al dat “een vaccinatiegraad van 90 procent te hoog gegrepen lijkt voor Brussel”. Kleinere, lokale vaccinatie-initiatieven moeten de inwoners nu verder overtuigen.

De federale taskforce vaccinatie wil zich niet in de discussie mengen. “De beslissing rond de verdeling van vaccins ligt bij de politiek. Daar wordt inderdaad over gepraat. Voor ons is het belangrijkste dat er zoveel mogelijk gevaccineerd wordt”, zegt woordvoerster Gudrun Briat van de taskforce. “Brussel geeft ons geen signalen dat het sterk vertraagt in de vaccinatie. Het gewest doet voort en blijft de inwoners sensibiliseren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?