Piek besmettingen en ziekenhuisopnames lijkt bereikt

© PhotoNews
| Dokters en verplegend personeel verzorgen zwaar zieke patiënten met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht.
Updated: 04-12-2021 - 09:16

De coronacijfers lijken zaterdagochtend te bevestigen wat viroloog Steven Van Gucht vrijdag al zei: "De piek is bereikt". De aantallen nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames stijgen nog maar licht, met respectievelijk 4 en 2 procent op weekbasis. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Dit artikel wordt dagelijks bijgewerkt.

Tussen 24 en 30 november werden elke dag gemiddeld 17.823 coronagevallen gedetecteerd. Dat is 4 procent meer dan een week eerder. Dagelijks werden ruim 120.000 tests afgenomen, met een positiviteitsratio van 16,3 procent. In totaal zijn er sinds het begin van de coronacrisis meer dan 25 miljoen tests uitgevoerd.

Het aantal doden in diezelfde periode is wel sterk gestegen ten opzichte van de zeven dagen ervoor (+27%), naar 47,1 per dag. Sinds het begin van de pandemie zijn er in ons land 27.167 overlijdens ten gevolge van COVID-19 geregistreerd.

Tussen 27 november en 3 december werden dagegelijks gemiddeld 313,4 coronaptiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een stijging op weekbasis met 2 procent. Er liggen nog 3.604 mensen in het ziekenhuis, van wie 803 op de afdelingen intensieve zorg.

Het reproductiegetal is met 9 procent gedaald en klokt af op 1. Is dat cijfer hoger dan 1, dan neemt de epidemie aan kracht toe.

Na 18 maanden gedwongen sluiting door de coronamaatregelen mogen nachtclubs terug openen op vertoon van Covid Safe Ticket (CST) en identiteitskaart
© Belgaimage
| Na 18 maanden gedwongen sluiting door de coronamaatregelen mogen nachtclubs op 1 oktober 2021 terug openen op vertoon van Covid Safe Ticket (CST) en identiteitskaart.

Het aantal besmettingen in het Brussels Gewest stijgt naar een dagelijks gemiddelde van 1.262 tussen 23 en 30 november. Dat is 18 procent meer dan de week daarvoor. In Vlaanderen is er een stijging van 4 procent. In Wallonië is er sprake van een stijging van 11 procent.

Zo goed als alle Brusselse gemeenten hebben een incidentie (besmettingsgraad per 100.000 inwoners op een periode van twee weken) boven de duizend. Enkel Sint-Joost-ten-Noode heeft een incidentie van 962. Bovenaan de lijst staan Watermaal-Bosvoorde (1.756), Oudergem (1.716) en Sint-Gillis (1.699).

Hospitalisaties

Het gemiddeld aantal nieuwe hospitalisaties per week in het Brussels gewest daalt, al moeten er nog altijd wel meer mensen op de IC geplaatst worden. Het weekgemiddelde van aantal nieuwe ziekenhuisopnames lag tussen 27 november en 3 december op 29,9 personen per dag. Dat is een daling van 7 procent. Er liggen nu 383 personen in de Brusselse ziekenhuizen (-11 procent). Het aantal patiënten op intensieve zorg bedraagt 96 (+ 14 procent). Nog eens 59 personen hebben beademing nodig (+16 procent).

Vaccinaties

Ons land kent een hoge vaccinatiegraad. Die hoge vaccinatiegraad is echter niet te verklaren door de Brusselse vaccinatiecampagne, aangezien de bereidheid om een coronaprik te laten zetten er lager ligt dan in de andere regio's. De brede invoering van de coronapas in het Gewest leidt wel tot een bescheiden stijging van het aantal eerste prikken. Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie wees onlangs nogmaals op het belang van vaccineren. "Een volledig gevaccineerde persoon heeft 90 procent minder kans op hospitalisatie, naast aanzienlijk minder kans op besmetting of ziekte door het coronavirus".

In het Brussels Gewest zijn inmiddels 725.900 mensen (60 procent van de volledige bevolking en 73 procent van de bevolking ouder dan 18) ten minste één keer ingeënt. 704.800 Brusselaars zijn volledig gevaccineerd, dat is 58 procent van de Brusselse bevolking en 71 procent van de volwassenen.

In Vlaanderen en Wallonië hebben respectievelijk 81 en 72 procent van de inwoners al een eerste prik gehad, in Duitstalig België 68 procent. Ook de volledige vaccinatiegraad ligt in de andere regio's een pak hoger: 81 procent voor Vlaanderen, 71 procent in Wallonië en 66 procent in de Oostkantons.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?