Een jonge man krijgt een coronavaccin toegediend in het vaccinatiecentrum aan de Heizel

| Een jonge man krijgt een coronavaccin toegediend in het vaccinatiecentrum (archiefbeeld).

Sensoa oppert vaccin tegen apenpokken te verdelen onder mannen met veel seksuele contacten

Jasmijn Post
© BRUZZ
07/07/2022

België heeft donderdag een eerste levering van 3.040 vaccins ontvangen die ingezet kunnen worden tegen de verspreiding van het apenpokkenvirus. Maar een nationale vaccinatiestrategie is er nog niet. Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, oppert om mannen met veel losse seksuele contacten met andere mannen als eerste te vaccineren.

HERA, de nieuwe gezondheidsautoriteit van de Europese Commissie, sloot midden juni met het Deense biotechbedrijf Bavarian Nordic een contract voor de aankoop van bijna 110.000 vaccins. Die vaccins zijn nu over de Europese lidstaten verdeeld. Zo'n drieduizend exemplaren zijn in België beland.

Ze zijn in de eerste plaats bedoeld voor zorgverleners die met besmette patiënten te maken krijgen. Of er meer mensen zijn die ze preventief gaan gebruiken, is nog niet duidelijk. "Dat de vaccins er zijn is heel groot nieuws," reageert Mark Sergeant, beleidsmedewerker bij Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid.

Als het aan Sensoa ligt, worden mannen die veel losse seksuele contacten hebben met andere mannen, prioritair gevaccineerd. Dit is immers de doelgroep waarbij de meeste besmettingen zijn vastgesteld. "Daarmee zou België voorbeelden als Duitsland, Londen en Canada volgen. Daar bestaan de preventieve vaccins voor deze doelgroep al, ofwel wordt de invoer ervan voorbereid."

Praktisch zouden de vaccins bijvoorbeeld kunnen worden verdeeld onder de mannen die PrEP gebruiken (medicatie die preventief werkt tegen een hiv-besmetting, red.). "Maar dat moet wel een overheidsstrategie zijn. Op dit moment missen we de federale respons nog een beetje," zegt Sergeant.

Sergeant is ervan overtuigd dat een preventief vaccin goed aan zal slaan bij de doelgroep. "Onderzoek laat zien dat homomannen het meest bereid zijn om dingen te doen voor hun seksuele gezondheid. Denk aan PrEP of condooms gebruiken en regelmatig soa-tests laten doen."

"De vaccins kunnen verdeeld worden onder PrEP-gebruikers. Maar dat moet een overheidsstrategie zijn."

Mark Sergeant, beleidsmedewerker Sensoa

Geen soa

De besmetting met het virus vindt vooral plaats na langdurig huid tot huid contact. Hoewel het geen geslachtsziekte is, wordt het virus dus wél in de eerste plaats tijdens seksuele activiteiten doorgegeven. Dat zegt Marc Van Ranst in het Nederlandse radioprogramma 'Sven op 1'.

Op dit moment zijn er 186 besmettingen in België, waarvan 79 in Vlaanderen en 64 in Brussel, in Wallonië zijn er dus de minste gevallen bekend. Uit de cijfers van de COCOM blijkt dat een groot aantal van de gemelde gevallen is gedomicilieerd in de gemeente Brussel Stad.

Na de eerste uitbraak in mei heeft Sensoa in samenwerking met het agentschap Zorg en Gezondheid een eerste campagne uitgerold om zaakvoerders van homosauna's en cafés met een darkroom te sensibiliseren. De huidige campagne richt zich op de klanten. Met posters en visitekaartjes maakt Sensoa de klanten attent op symptomen als blaasjes en koorts. Wie positief test, moet thuis blijven en lichamelijk contact vermijden tot de blaasjes volledig zijn genezen om besmetting van anderen te voorkomen.

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven)

| Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven.)

Waakzaamheid

Er worden elke week nieuwe gevallen geregistreerd, maar er is geen exponentiële toename. "De situatie vereist op dit moment geen versterkte maatregelen," klinkt het bij de administratie van de COCOM, in Brussel belast met het toezicht op besmettelijke ziekten.

Ook viroloog Marc Van Ranst maakt zich niet direct zorgen, al vraagt hij wel om waakzaamheid. "De ernst van de aandoening valt wel mee. Over het algemeen word je er niet levensbedreigend ziek van. Ik maak me geen zorgen over de cijfers van vandaag, wel over het feit dat de aandoening zich met een zekere regelmaat verdubbeld op wereldschaal."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Gezondheid , apenpokken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni