| Het vaccinatiecentrum van Sint-Pieters-Woluwe ligt in gemeenschapscentrum Mooi-Bos.

Sint-Pieters-Woluwe vindt te weinig kandidaten voor AstraZeneca-vaccin

EC
© BRUZZ
07/05/2021

De gemeente Sint-Pieters-Woluwe nodigt Brusselaars geboren in 1980 of ouder uit om zich aan te melden in het plaatselijke vaccinatiecentrum. Daar zijn nog verschillende vaccins over dit weekend, maar het vaccinatiecentrum krijgt die vrije plaatsen niet allemaal ingevuld met de officiële wachtlijst van Bruvax. Het centrum vermoedt dat er een vertrouwensprobleem speelt rond AstraZeneca.

Het vaccinatiecentrum in Sint-Pieters-Woluwe vaccineert met AstraZeneca, maar dat blijkt voor verschillende personen op de officiële wachtlijst een struikelblok. In het Brussels gewest bestaat sinds een twee weken een eigen wachtlijst van kandidaten voor resterende vaccins, via het gewestelijk inschrijvingsplatform Bruvax. Die wachtlijst is nu opengesteld voor personen vanaf 41 jaar, of anders gezegd wie geboren is in 1980 of ouder.

“Onze medewerkers bellen mensen op de wachtlijst van Bruvax, maar eens zij horen dat wij met AstraZeneca werken, zeggen mensen nog vaak af of komen ze niet opdagen”, zegt Arnaud Despiegelaere, woordvoerder van burgemeester Benoît Cerexhe (CDH). “Wij nodigen alle 41-plussers uit om zich in te schrijven op die wachtlijst en in te gaan op een afspraak in ons vaccinatiecentrum. Dat kan nog deze vrijdagnamiddag.”

Kandidaten moeten zich dus wel eerst inschrijven via de website van Bruvax, zegt Despiegelaere. “Het is niet de bedoeling dat mensen ter plaatse komen aanschuiven.” Alleen 45-plussers kunnen meteen een afspraak boeken, 40-plussers kunnen zich enkel inschrijven op de reservelijst.

Niet voor dertigers

Open VLD-parlementslid Carla Dejonghe heeft zich al ingeschreven voor een afspraak in Sint-Pieters-Woluwe. Dat meldt zij via Facebook. In haar bericht schrijft ze dat ook dertigers al kunnen aanschuiven voor een prik. "Ben je tussen de 30 en 40, kan dit na ondertekening van een verklaring", schrijft Dejonghe. Dat was haar verteld door een medewerkster van het vaccinatiecentrum, verduidelijkt Dejonghe aan BRUZZ.

Noch de coördinator van het vaccinatiecentrum, noch gemeentewoordvoerder Despiegelaere kunnen dit bevestigen. “Het is niet mogelijk dat mensen jonger dan 41 jaar een vaccin krijgen via een verklaring. Dat is niet gebeurd”, zegt Despiegelaere stellig. Volgens de huidige Brusselse richtlijnen mogen min-41-jarigen geen vaccin van AstraZeneca krijgen. “Het is absoluut niet de bedoeling dat dertigers komen aanschuiven”, aldus Despiegelaere. De gemeente heeft geen cijfers over het aantal resterende vaccins per dag.

"Het klopt dat wij sinds de stopzetting van AstraZeneca voor bepaalde leeftijdsgroepen een vermindering in reservaties zien. Die impact is nog altijd voelbaar"

Fatima Boudjaoui, woordvoerster GGC

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) erkent dat er een vertrouwensprobleem blijft met AstraZeneca, maar benadrukt dat dit niet nodig is. "Het vaccin van AstraZeneca biedt een effectieve bescherming tegen het virus", zegt woordvoerster Fatima Boudjaoui. "Het klopt dat wij sinds de aankondiging van de stopzetting van AstraZeneca voor bepaalde leeftijdsgroepen (begin april, red.) minder reservaties zien. Die impact is nog altijd voelbaar. Een aantal mensen probeert nog altijd een ander vaccin te kiezen. Dat geldt ook in de andere gewesten."

De GGC heeft momenteel geen weet van andere Brusselse vaccinatiecentra waar de vrije slots niet ingevuld raken. "De reservaties via Bruvax verlopen goed en er staan veel mensen op de wachtlijst", zegt Boudjaoui.

Het vaccinatiecentrum van Sint-Pieters-Woluwe ligt in het gemeenschapscentrum Mooi-Bos en is bereikbaar met buslijn 36 van de MIVB. Inschrijven kan via de website van Bruvax, enkel voor wie in Brussel woont en geboren is in 1980 of ouder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe, Gezondheid, vaccinatiecentrum Sint-Pieters-Woluwe, inschrijving vaccinatie, reservelijst vaccinatie, AstraZeneca

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni