Stijging van 28 procent in aantal coronabesmettingen in Brussel

© PhotoNews
| Dokters en verplegend personeel verzorgen patiënten met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht.
Updated: 17-01-2021 - 09:31

Het gemiddeld aantal coronabesmettingen in ons land blijft stijgen, al lijkt die trend nu te vertragen. Het gemiddeld aantal nieuwe gevallen per dag duikt opnieuw onder de grens van 2.000. In Brussel is het aantal besmettingen de voorbije zeven dagen gestegen met 28 procent. Etterbeek, Elsene en Sint-Gillis blijven de gemeenten met de meeste besmettingen.

Dit artikel wordt dagelijks aangevuld.

In de periode van 7 tot en met 13 januari werden er in ons land dagelijks gemiddeld 1.996,9 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het gaat nog steeds om een toename in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen, maar de gerapporteerde stijging is met +11 procent wel minder sterk dan de voorbije dagen.

Zaterdag werd nog een stijging met 17 procent gemeld en vrijdag ging het om een toename met 24 procent. Bovendien duikt het gemiddeld aantal nieuwe gevallen per dag hiermee opnieuw onder de grens van 2.000. Dat blijkt zondag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Er werden in dezelfde periode ongeveer 45.500 tests afgenomen in België (+36 procent), de positiviteitsratio bedraagt 5 procent (-0,9 procent). Nog in de periode van 7 tot en met 13 januari stierven in België dagelijks gemiddeld 50,1 mensen door het virus, 15,8 procent procent minder dan in de week daarvoor. Alles samen bezweken in ons land sinds het begin van de pandemie al 20.396 mensen aan COVID-19.

Voorts werden in de periode van 10 tot en met 16 januari dagelijks gemiddeld 116 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis (-14 procent). Er liggen volgens de meest recente cijfers daarmee 1.818 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (-3%), van wie 352 patiënten intensieve verzorging nodig hebben (+2%).

Situatie in Brussel

In Brussel blijft het aantal coronabesmettingen sterker stijgen, al lijken de cijfers minder snel te stijgen dan begin deze week. In de voorbije zeven dagen zijn er dagelijks gemiddeld 260 coronabesmettingen geteld in Brussel, een stijging van 28 procent. Een mogelijke verklaring voor de stijgende cijfers zou kunnen zijn dat er sinds 1 januari ook in de weekends getest kan worden in onder meer het Zuidstation.

De stijgende besmettingscijfers in Brussel waren begin deze week te zien in de ziekenhuizen, maar het aantal opnames lijkt voorlopig niet meer te stijgen. Gisteren lagen er 211 coronapatiënten in de Brusselse ziekenhuizen, 14 minder dan op 15 januari. Op intensieve zorgen liggen er nog 54 patiënten, evenveel als de dag ervoor.

Op gemeenteniveau stijgen de cijfers ook opnieuw, verschillende gemeenten overschrijden opnieuw de grens van 200 besmettingen per 100.000 inwoners in een periode van twee weken. Etterbeek staat bovenaan de lijst, met op twee weken tijd gemiddeld 415 besmettingen per dag per 100.000 inwoners. Daarna volgen Elsene (386) en Sint-Gillis (324).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?