Steven Van Gucht, Hoofd van de Dienst Virale Ziekten bij Sciensano

| Steven Van Gucht, Hoofd van de Dienst Virale Ziekten bij Sciensano.

Van Gucht: 'Tegen tweede helft februari kan aan voorwaarden code oranje worden voldaan'

© Belga
11/02/2022

"In de loop van de tweede helft van februari kan worden voldaan aan de voorwaarden om over te schakelen naar code oranje." Dat heeft Sciensano-woordvoerder Steven Van Gucht vrijdag verklaard op de wekelijkse persconferentie van het gezondheidsinstituut.

"De piek van de vijfde coronagolf ligt duidelijk achter ons," aldus Van Gucht. Het aantal nieuwe besmettingen is op twee weken tijd gehalveerd tot 23.239 op dagbasis. Ook de ziekenhuisopnames dalen sinds vorige week. Sinds vrijdag neemt ook de bezetting op intensieve zorg af.

"Als deze trends zich voortzetten zou in de loop van de tweede helft van februari aan beide voorwaarden om over te schakelen naar code oranje kunnen worden voldaan," verklaarde Van Gucht. Daarvoor dient de bezetting op intensieve zorg onder de 500 coronapatiënten te liggen. Daarnaast mogen op dagbasis niet meer dan 150 coronapatiënten worden opgenomen. Momenteel ligt dat cijfer nog op 298 opnames op dagbasis.

Belasting op de zorg nog hoog

De viroloog voegde er wel meteen aan toe dat er nog steeds veel virus circuleert en de belasting op de zorg ook nog altijd hoog is. "Het aantal besmettingen ligt nog altijd een stuk hoger dan het geval was bij de piek van de vorige golf," onderstreepte Van Gucht.

Haast alle besmettingen zijn momenteel toe te schrijven aan de omikronvariant (99 procent), terwijl de deltavariant is afgezwakt tot 1 procent. Het aandeel van omikronsubvariant BA.2 is licht gestegen tot 7 procent, maar Van Gucht verwacht niet dat de verdere verspreiding van BA.2 tot een significante nieuwe golf zou kunnen leiden.

Het aantal overlijdens zit wel nog in een stijgende curve met de afgelopen week 43 overlijdens per dag, een stijging met 29 procent. De overlijdens situeren zich hoofdzakelijk bij 85-plussers, zowel binnen als buiten de woonzorgcentra. Ook daar vermoedt de viroloog binnen een week een kentering te zien.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni