Een advocaat in het justitiepaleis

| Een advocaat in het justitiepaleis.

Advocaten slepen staat voor rechter om meer contacten bij Vreemdelingenzaken te krijgen

© Belga
28/06/2022

De Orde van Vlaamse Balies, oftewel Advocaat.be, sleept de Belgische staat voor de rechter. Aanleiding is de weigering sinds meer dan drie jaar om de advocaten nog de rechtstreekse contactgegevens van de ambtenaren bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) te bezorgen. Dat heeft Advocaat.be dinsdag aangekondigd.

De advocaten hebben die gedetailleerde gegevens naar eigen zeggen nodig om hun cliënten in dossiers van vreemdelingenrecht zo goed mogelijk te kunnen bijstaan. Ze moeten de ambtenaren bijvoorbeeld kunnen verwittigen indien er op het laatste moment nog stukken worden toegevoegd aan een dossier, die het verschil kunnen maken tussen het al dan niet toekennen van een visum.

"Een rechtstreeks contact van een advocaat met een ambtenaar van DVZ garandeert de cliënt een snelle en juiste beslissing in zijn asieldossier", zegt Sofie Demeyer, woordvoerder van Advocaat.be. "Zonder die bijkomende informatie wijst de ambtenaar de visumaanvraag misschien af en stelt hij daarna vast dat er toch een visum had kunnen worden toegekend en er dus geen tweede aanvraag nodig was."

In 2011 al werd de staat door een rechter gedwongen om lijsten met contactgegevens vrij te geven, op basis van de wet op de openbaarheid van bestuur. Acht jaar lang ging dat goed, maar sinds maart 2019 krijgen de advocaten naar eigen zeggen alleen nog een lijst met algemene contactgegevens van de verschillende diensten.

Begin juni werd de Dienst Vreemdelingenzaken officieel in gebreke gesteld, maar twee weken later was er nog geen gedetailleerde lijst met contactgegevens bezorgd. "Wij zien geen andere oplossing dan opnieuw naar de rechter te stappen om te krijgen waar we volgens het vonnis van 22 augustus 2011 recht op hebben", aldus nog de woordvoerder van Advocaat.be.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni