Agent die Mehdi aanreed zonder sirene wordt niet vervolgd

TDN
© BRUZZ
08/10/2020
Updated: 08/10/2020 09.28u

Het Brussels parket zal niemand vervolgen in het onderzoek naar het verkeersongeval waarbij de zeventienjarige Mehdi om het leven kwam in augustus 2019 aan de Ravensteingalerij. Er zijn volgens de onderzoeksrechter geen strafbare feiten gepleegd.

Kort voor middernacht reed een patrouille Mehdi aan ter hoogte van de Ravensteingalerij in het centrum van Brussel. De politiewagen was op weg naar een interventie en schepte de jongen op in de Kanterssteenstraat. Het slachtoffer werd geraakt aan een snelheid van 95 kilometer per uur en overleed ter plaatse.

Sirenes loeiden niet

Volgens de politie was Mehdi op de vlucht geslagen toen politiemensen zijn identiteit wilden controleren aan de Kunstberg, in het kader van een drugscontrole. De politie-inspecteurs liepen de jongen achterna doorheen de Ravensteingalerij, waarna de tiener werd aangereden door een politiewagen die op weg was voor een andere opdracht.

Die agent reed bij het zebrapad door het groen, had zijn blauwe zwaailichten aan, maar de sirenes loeiden niet. Zijn gecorrigeerde snelheid op het moment van de impact bedroeg bovendien 95 km/u. Volgens de verkeersdeskundige zou het voertuig de jonge Brusselaar niet kunnen ontwijken, zelfs als het aan 50 km/u had gereden, aldus nog het parket.

Nog volgens het onderzoek had Mehdi de politiepatrouille vermoedelijk niet kunnen zien aankomen. De tiener stak namelijk de rijweg over tussen een bestelwagen en een vrachtwagen van Net Brussel die in dubbele file stond. Luttele seconden later werd hij op het zebrapad aangereden. Hij liep de straat op toen het politievoertuig zich op 2,5 meter bevond.

Buitenvervolgingstelling

De Brusselse onderzoeksrechter concludeerde dat er onvoldoende aanwijzingen zijn om iemand in beschuldiging te stellen. "Geen enkel ernstig element wijst op het bestaan van een strafrechtelijke inbreuk door de protagonisten in het dossier", meldt het Brussels parket in een communiqué. De eindvordering van de procureur wordt dus een buitenvervolgingstelling.

De beslissing om niet te vervolgen is ongetwijfeld een klap voor de familie en vrienden van Mehdi. Zij herdachten de dood van de jonge Brusselaar nog niet zo lang geleden en zetten hun zoektocht naar gerechtigheid voort. Daarvoor organiseerden ze eerder een Witte Mars voor Mehdi, die net geen duizend sympathisanten naar het De Brouckèreplein lokte.

De advocaten van de ouders van Mehdi kunnen nog onderzoeksdaden vragen, indien zij vinden dat het dossier niet volledig is. Het is uiteindelijk aan de raadkamer van de Brusselse rechtbank om een uitspraak te doen. Een zittingsdatum is nog niet vastgelegd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Justitie, Mehdi Bouba, aanrijding Mehdi, Brussels parket

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni