Mohamed Amine Berkane uit de provincie Tipaza in Algerije.

Algerijns consulaat stelt zich burgerlijke partij in onderzoek dood Mohamed Amine Berkane

EDB
© BRUZZ
24/12/2021

Het Algerijns consulaat in Brussel heeft besloten zich burgerlijke partij te stellen in het onderzoek naar de omstandigheden van de dood van de 26-jarige Mohamed Amine Berkane. Met de burgerlijke partijstelling wil het consulaat naar eigen zeggen zo dicht mogelijk bij de waarheid komen. “We hebben de indruk dat we de feiten niet altijd juist voorgesteld krijgen.”

Het Algerijns consulaat stelt zich burgerlijke partij in het onderzoek naar de omstandigheden van de dood van de 26-jarige Mohamed Amine Berkane, bevestigt consul Brahim Kammas aan BRUZZ. De jongeman werd maandag 13 december dood aangetroffen in een politiecel van de federale gerechtelijke politie van Brussel in de Koningsstraat.

“Het klopt dat we ons burgerlijke partij stellen,” zegt Kammas. “We hebben een advocaat aangesteld die de zaak voor ons zal opvolgen. We moeten immers de waarheid kennen, we moeten weten wat er gebeurd is in die politiecel.”

Kammas bevestigt dat Berkane zich in een situatie van onwettig verblijf bevond. “We weten niet hoe lang hij al in België was. Wel weten we dat hij hier alleen was, zonder familie.”

Met de burgerlijke partijstelling wil het consulaat haar gemeenschap verdedigen. “Ook de vader van de jongen wil vooral de waarheid kennen, net zoals wij,” stelt Kammas. “Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt: we hebben begin dit jaar iets gelijkaardigs meegemaakt waarbij een landgenoot het leven liet in de cel. We hebben de indruk dat we de feiten niet altijd juist voorgesteld krijgen. Via de juridische weg hopen we tot de waarheid te komen.”

Eind januari

Over de omstandigheden van het overlijden is nog niet veel geweten. Het parket bevestigde dat Berkane in het cellencomplex werd ondergebracht op 12 december, waar hij de volgende dag rond 15 uur overleed. Agenten belden rond 14 uur de hulpdiensten omdat ze zich zorgen maakten om de toestand van Berkane. Bij hun aankomst startten de ambulanciers met hartmassage, maar tevergeefs.

Op 15 december sloot het parket naar aanleiding van de voorlopige conclusies van de autopsie dood door tussenkomst van een derde uit. Het parket van Brussel legde eveneens beslag op de videobewakingsbeelden. In het belang van het nog lopende onderzoek geeft het parket verder geen commentaar.

Eind januari overleed ook Ilyes Abbedou, een 29-jarige Algerijn zonder wettig verblijf, in een cel in de Koningsstraat. Hij was de avond ervoor opgepakt na een vermeende winkeldiefstal. Zowel de Franstalige mensenrechtenliga 'La Ligue des Droits Humains' (LDH) en Doucheflux stelden zich burgerlijke partij in de zaak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Mohamed Amine Berkane , algerijns consulaat , brahim kammas

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni