| Mohamed Amine Berkane uit de provincie om Tipaza in Algerije overleed in een Brusselse politiecel.

Man die overleed in cel blijkt 26-jarige Mohamed Amine Berkane

JP
© BRUZZ
20/12/2021

De jongeman die in een politiecel overleed, blijkt geen 18 te zijn, maar 26. Het gaat – zo bevestigt de Algerijnse ambassade - om Mohamed Amine Berkane uit de provincie Tipaza in Algerije.

Eerder ging Nordine Saïdi van Bruxelles Panthères op zoek naar de naam en de foto van de persoon die op 13 december in de cel overleed. Hij wilde daarmee naar de ambassade stappen zodat ze een waardige uitvaart kunnen regelen. Bij de Algerijnse ambassade bevestigen ze inmiddels zijn naam en leeftijd.

Mohamed Amine Berkane werd op 12 december opgepakt in de buurt van de Beurs wegens diefstal, schrijft het online platform Divercite. Hij zou op dat moment ook regelmatig drugs gebruiken, stelt zijn reisgenoot aan hetzelfde medium. Maar die zaken kan de politie niet bevestigen omdat ze deel uitmaken van het gerechtelijk onderzoek.

Wat eerder wél door het parket werd bevestigd: Berkane werd in het cellencomplex op de Koningsstraat geplaatst op 12 december, waar hij de volgende dag rond 15 uur overlijdt. Agenten bellen rond 14 uur de hulpdiensten omdat ze zich zorgen maken om de toestand van Berkane. Bij hun aankomst zijn de ambulanciers gestart met hartmassage, maar tevergeefs.

Op 15 december sluit het parket naar aanleiding van de voorlopige conclusies van de autopsie dood door tussenkomst van een derde uit. Het parket van Brussel heeft eveneens beslag gelegd op de videobewakingsbeelden. In het belang van het nog lopende onderzoek geeft het parket verder geen commentaar.

Tweede geval van overlijden dit jaar

"Zelfs al zou Mohamed Amine drugs hebben gebruikt en gestolen hebben, dat is geen reden om te moeten sterven in een politiecel," zegt Saïdi. "Als hij onwel is geworden, waarom werd er niet ingegrepen?" Hij herinnert dat het de tweede keer is dit jaar dat een jonge Algerijnse man overlijdt in gelijkaardige omstandigheden in hetzelfde cellencomplex.

Verschillende organisaties hebben al aangegeven dat ze zich wellicht burgerlijke partij willen stellen om de omstandigheden rond de dood van Mohamed Amine Berkane te weten te komen, zoals gebeurde na de dood van Ilyes Abbedou. "Dat is heel belangrijk," zegt Saïdi. "Zo laten we zien dat het ons Belgen ook raakt dat deze jonge Algerijnse mannen stierven in een politiecel."

De burgerlijke partij krijgt ook toegang tot het autopsierapport en de verhoren van de politie. Zo wordt een publiek archief aangelegd, stelt hij. "Het is onze hoop dat dat op lange termijn toch wat gewicht in de schaal legt."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni