| Een witte mars in Sint-Joost voor de vermoorde Eunice (23). Zij werd in 2018 neergestoken door een ontevreden klant.

Assisenproces voor moord op Eunice Osayande donderdag van start

CV
© Chris Verhaeghe
11/01/2022

Het assisenproces over de dood van Eunice Osayande, een jonge prostituee die in 2018 werd doodgestoken op straat in Schaarbeek, kan donderdag eindelijk van start gaan. Nadat de jurysamenstelling in september mislukte omdat er te weinig kandidaat-juryleden waren opgedaagd, werden er maandag bij een tweede poging acht mannen en vier vrouwen uitgeloot om zich te buigen over de zaak.

De beschuldigde is een jongeman die 17 jaar oud was op het moment van de feiten en door de jeugdrechter uit handen was gegeven om als een volwassene te worden berecht. Hij riskeert tot dertig jaar cel.

Het slachtoffer werd in de nacht van 4 op 5 juni neergestoken op een plein aan de Linéstraat in Schaarbeek. De zaak zorgde voor heel wat ophef bij sekswerkers in Brussel, die naar aanleiding van de feiten op straat kwamen om te manifesteren voor meer veiligheid. In de nasleep van de gebeurtenissen besliste de stad Brussel ook om een straatnaam op te dragen aan Eunice Osayande.

Tot 30 jaar cel

De vermoedelijke dader kon twee weken na de dodelijke steekpartij worden opgepakt. Het gaat om een jongeman die 17 jaar oud was op het moment van de feiten. De tiener zou het slachtoffer meermaals hebben gestoken. Hij werd geplaatst in een gesloten instelling en vervolgens besliste de jeugdrechter om hem uit handen te geven. Dat wil zeggen dat hij als een volwassene zal worden berecht voor de de feiten, die hij als minderjarige zou hebben gepleegd. De jongeman moet zich vanaf donderdag verantwoorden voor het hof van assisen, waar hij terechtstaat op verdenking van doodslag. Hij riskeert tot 30 jaar cel.

Het proces rond de dood van Eunice Osayande had al bij de start van het gerechtelijk jaar in september moeten plaatsvinden, maar de zaak moest worden verdaagd omdat er niet genoeg kandidaat-juryleden waren opgedaagd bij de loting. Toen er acht vrouwen en drie mannen waren gekozen, bleken er geen mannelijke kandidaat-juryleden meer over te zijn om de jury te vervolledigen. Gisteren kon de jury wel succesvol worden samengesteld.

De twaalf gezworenen zijn acht mannen en vier vrouwen. Daarnaast werden ook nog twee mannen en twee vrouwen uitgeloot als plaatsvervangend jurylid. Het proces gaat donderdag van start van het voorlezen van de akte van beschuldiging en het verhoor van de beschuldigde.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni