België levert Chinese 'spion' uit aan VS

© Dogfael
| De Chinese man werd opgepakt aan de Sint-Katelijnekerk aan de Vismarkt in hartje Brussel.

België heeft een medewerker van het Chinese ministerie van Staatsveiligheid uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Yanjun Xu, die bekend stond onder verschillende pseudoniemen, wordt verdacht van bedrijfsspionage in verschillende Amerikaanse en buitenlandse lucht- en ruimtevaartbedrijven, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie en wordt bevestigd door het kabinet van de Belgische minister van Justitie, Koen Geens. De Chinees werd al op 1 april opgepakt in Brussel.

Hij werd dinsdag uitgeleverd vanuit ons land aan de Verenigde Staten. Yanjun Xu, die ook bekend stond onder de namen Qu Hui en Zhang Hui, werkte voor het Chinese ministerie van Staatsveiligheid (MSS). Hij zou geprobeerd hebben om gevoelige informatie te weten te komen in verschillende bedrijven in de VS en daarbuiten, voornamelijk actief in lucht- en ruimtevaart.

Luchtvaart

Xu lokte experten die voor de bedrijven aan de slag waren naar China, om zogezegd een presentatie te gaan geven op een universiteit. Onder meer GE Aviation, een Amerikaans bedrijf dat motoren aanlevert voor de luchtvaartsector, zou daarvan het slachtoffer geworden zijn.

Xu werd op 1 april opgepakt in Brussel, nadat hij in de Verenigde Staten was aangeklaagd voor onder meer bedrijfsspionage en samenzwering. Wat hij in ons land deed, is niet duidelijk.

"We bevestigen het feit dat de man gisteren is uitgeleverd aan de Verenigde Staten, in het kader van lopende bilaterale akkoorden. De wettelijke voorwaarden voor uitlevering waren vervuld," zegt de woordvoerster van minister Geens woensdagavond. Meer details gaf ze niet.

'Chinees beleid'

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat het niet om een geïsoleerd incident.

"Dit maakt deel uit van een algemeen beleid van China ten koste van Amerika. We kunnen niet tolereren dat een land de vruchten van ons denkwerk steelt. We zullen niet tolereren dat een land oogst wat het niet heeft gezaaid," klinkt het in een persbericht.

De man zal in een federale rechtbank in Cincinnati terechtstaan. Hij riskeert 15 jaar cel.

Wind

China heeft Washington er donderdag van beschuldigd "wind" te maken door een door België aan de VS uitgeleverde agent te beschuldigen van economische spionage.

"De Amerikaanse beschuldigingen zijn wind", zei tegenover de pers de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Lu Kang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?