Bendelid dat inbrak in justitiepaleis veroordeeld tot 15 maanden cel

© Kabinet Pascal Smet
| Het Justitiepaleis

De twintiger die een maand geleden had ingebroken in het Brusselse justitiepaleis, is veroordeeld tot 15 maanden cel. De jongeman, die betrokken is bij de stadsbende Fuel Gang uit Sint-Gillis, verdwijnt vermoedelijk voor lange tijd achter de tralies. Na zijn arrestatie bleek namelijk dat hij geseind stond omdat hij nog een reeks niet uitgevoerde celstraffen moest uitzitten.

In de nacht van 17 op 18 mei werd ’s morgens vroeg een verdachte opgepakt in het Brusselse justitiepaleis. Het ging om een 22-jarige man die al enkele uren in het statige gerechtsgebouw op plundertocht was. Nadat hij een raam aan de voorzijde had ingeslagen om binnen te geraken, vernielde hij binnenin meerdere ramen en deuren. Hij raakte onder andere binnen in de burelen van het parket-generaal, waar hij een fles champagne soldaat maakte.

De man maakte verschillende foto’s en video’s tijdens de inbraak, die hij duchtig postte op de sociale netwerksite Snapchat. Na zijn arrestatie en verhoor bij het parket, werd hij onmiddellijk overgebracht naar de gevangenis. Niet omdat hij door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel was geplaatst, maar wel omdat hij nog eerder opgelopen gevangenisstraffen uit te zitten had.

De twintiger is, ondanks zijn jonge leeftijd, geen onbekende voor het gerecht. Hij stapelt sinds zijn meerderjarigheid de veroordelingen op en was in de jaren voordien ook vaste klant op de jeugdrechtbank. In januari werd hij door het Brusselse hof van beroep nog veroordeeld tot 4 jaar cel voor zijn betrokkenheid in het dossier rond de prostitutie van een 16-jarig meisje door leden van de beruchte stadsbende Fuel Gang uit Sint-Gillis.

Ook in 2019 en 2020 liep hij correctionele veroordelingen op, soms gekoppeld aan een uitstel. Door zijn veroordeling voor de inbraak, dreigt dat uitstel nu te vervallen en zal hij ook die straffen nog moeten uitzitten. Het ziet er dus naar uit dat de stunt van de twintiger in het justitiepaleis hem zuur zal opbreken en hij ettelijke jaren in de gevangenis dreigt te belanden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?