Een advocaat op het mozaïek van het justitiepaleis
© Belgaimage | Vrouwe Justitia draait overuren.

Brussels hof van beroep kampt met zware achterstand

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
08/07/2022

Het Brusselse hof van beroep verzuipt in het werk. En dan moeten de complexe zaken, zoals het proces over de aanslagen, nog komen. De Hoge Raad voor Justitie waarschuwt voor een 'perfecte storm'.

Dat schrijft De Standaard, die zich beroept op een doorlichting door de Hoge Raad voor Justitie (HRJ).

Er gaan te weinig zaken buiten om degene die binnenkomen vlot te kunnen verwerken. Daardoor is het erg lang wachten op arresten. Voor burgerlijke zaken bedraagt de doorlooptijd twee jaar en negen maanden. Voor fiscale zaken is dat zelfs 3,8 jaar. Voor strafzaken iets minder dan zeven maanden.

Het is de voorzitter van het hof, Laurence Massart, die om een doorlichting had gevraagd. Ze stelt zich vragen bij de haalbaarheid van de megaprocessen die op komst zijn, zoals dat over de aanslagen in Zaventem en Brussel. Ze vraagt om "een realistisch plan voor het wegwerken van de kolossale gerechtelijke achterstand."

Perfecte storm

Volgens de HRJ is er zelfs een risico op een perfecte storm, waardoor de werking van het hof volledig in de knoop geraakt. Die storm is dan een combinatie van aankomende complexe zaken, de bestaande achterstand en nog meer personeelsuitval, bijvoorbeeld door een nieuwe coronagolf.

En er is nu al een personeelstekort. Zo zouden er 74 raadsheren moeten zijn, maar die plaatsen zijn voor tien procent niet ingevuld. Bij het griffiepersoneel gaat het om 40 procent. De tweetaligheid van het hof maakt nieuwe aanwervingen minder evident.

Om een escalatie te voorkomen, moet het hof een inhaalplan opstellen, iets waarvoor de Hoge Raad al aanbevelingen meegeeft. "Sowieso gaan we daar mee aan de slag", klinkt het bij persmagistraat Wim de Troy. "Dit verhaal eindigt zeker niet met deze audit."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie