© Jaani De Koker/BRUZZ

Brussels parket werkt met referentiemagistraten voor wijk rond Noordstation

© Belga
19/12/2022
Updated: 19/12/2022 11.56u

Het Brusselse parket gaat met referentiemagistraten werken voor de wijk rond het Brusselse Noordstation. Dat moet een meer diepgaande aanpak van de problemen in de wijk garanderen, zo melden het Brusselse parket en de politiezone Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node). Bij de politiemensen die in de Noordwijk aan de slag zijn, heerst heel wat onvrede, niet in het minst na de dood van hun collega Thomas Monjoie. Vorige week meldde zowat een vijfde van de leden van het korps zich ziek uit protest.

Thomas Monjoie werd op 10 november neergestoken in de Aarschotstraat. Sindsdien is de politie Brussel Noord nog verschillende malen moeten tussenkomen in situaties waarbij blanke wapens gebruikt werden. Vorige week zondag haalde een minderjarige nog met een, weliswaar toegeplooid, plooimes uit naar een agent. Dat gaf aanleiding tot een protestactie, waarbij vorige week dinsdag meer dan dertig agenten zich ziek meldden, en in de dagen nadien zelfs een vijfde van het hele korps van de zone.

Vrijdag hebben de Brusselse procureur des Konings, Tim De Wolf, en de korpschef van de politiezone Brussel Noord, commissaris Olivier Slosse, een ontmoeting gehad met de politiemensen die aan de slag zijn in het commissariaat in de wijk van het Noordstation. Daarbij heeft de procureur herhaald dat het parket wel degelijk prioriteit geeft aan het geweld tegen de politie, de drugshandel en de feiten die met geweld gepleegd worden.

"De middelen van het parket zijn beperkt, maar worden gericht op de domeinen en de wijken waar ze het meest nodig zijn, in overleg met de politiediensten", klinkt het bij het parket. "Om de aanpak van de fenomenen waarmee de Noordwijk geconfronteerd wordt verder te verfijnen, zullen referentiemagistraten een meer diepgaande aanpak garanderen."

"De politiezone en het parket versterken hun samenwerking om de best mogelijke gerechtelijke oplossingen te vinden die aangepast zijn aan de specifieke context van de Noordwijk"

Olivier Slosse, korpschef van de politiezone Brussel Noord

Olivier Slosse, korpschef politiezone Brussel-Noord portret

"De politiezone en het parket versterken hun samenwerking om de best mogelijke gerechtelijke oplossingen te vinden die aangepast zijn aan de specifieke context van de Noordwijk", zegt Olivier Slosse, korpschef van de politiezone Brussel Noord. "Dit initiatief vormt een belangrijke stap in de verbetering van de zichtbaarheid van de actie van de overheid. Het is een essentiële basisvoorwaarde om het kostbare werk van tal van actoren en organisaties op het terrein mogelijk te maken en verder te ondersteunen, opdat dit werk in alle veiligheid kan verlopen."

Hele reeks problemen

De Noordwijk kampt met een hele reeks problemen, zoals de mensen die er rondzwerven en verschillende verblijfsstatuten hebben, de mensen die lijden aan verslavingen en geestelijke gezondheidsproblemen, de kraakpanden, de grote beschikbaarheid van psychotrope middelen, en er is dan ook een aanpak op maat nodig, maar die kan niet alleen repressief zijn, aldus politie en parket.

"Een arrestatie door de politie betekent voor een zeer kwetsbaar publiek soms een verbetering van hun situatie en wordt dus een doel op zich. Zonder sociopreventieve aanpak voor dit publiek, dreigt de strafrechtelijke actie ondermijnd te worden."

Daarom gaan de gemeenten Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek en de politiezone de aanpak van bestuurlijke politie verstrengen, om de impact van bepaalde activiteiten in de wijk, vooral 's nachts, te verminderen, meldt de politie.

"De maatregelen zijn in het bijzonder van toepassing op de commerciële activiteiten die een impact hebben op de openbare orde in de wijk. Voor de kraakpanden zal er parallel een opvolging ingevoerd worden, omdat die een aanzienlijke invloed hebben op het veiligheidsgevoel van de bewoners."

De politie wijst er ook nog op dat het overlegplatform Nord, dat in september 2022 opgestart werd, in de komende maanden het werk volop zal aanvatten, wat een beter beeld moet opleveren van de wijk en politie en parket in staat moet stellen om de activiteiten van de terreinactoren meer gericht af te stemmen.

Steekpartij Schaarbeek

Donderdagavond is een politieagent overleden na een mesaanval in Schaarbeek. Een tweede agent geraakte gewond, de dader werd neergeschoten. Het parket heeft een terreuronderzoek geopend.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie