Brusselse arbeidsrechtbank: 'Mahdi schendt systematisch recht op opvang van asielzoekers'

Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie
© PhotoNews
| Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.
© PhotoNews
| Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

De Brusselse arbeidsrechtbank stelt een "doelbewuste, gecoördineerde en aanhoudende" schending vast van het recht op opvang dat asielzoekers hebben. Die praktijk "lijkt gewenst, overwogen en ­georganiseerd" door de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi (CD&V). Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en het Belang van Limburg dinsdag.

Sinds begin dit jaar zijn al meer dan 1.400 rechtszaken aangespannen tegen Fedasil wegens het niet verlenen van asielopvang. In meer dan 1.000 van de aangespannen rechtszaken werd het agentschap voor de opvang van asielzoekers veroordeeld. Maar aan de praktijk veranderde dat weinig.

De Franstalige arbeidsrechtbank van Brussel gaat daarom een stap verder. Ze heeft bij het Brusselse parket melding gemaakt van mogelijk strafbare feiten en verwijt Fedasil "een doelbewuste, gecoördineerde en aanhoudende praktijk" waarin de instelling het ­opvangsrecht van asielzoekers schendt.

Meer zelfs. Die praktijk "lijkt gewenst, overwogen en georganiseerd" door de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, schrijft de rechtbank. ­Mahdi zegt dat er "absoluut geen intentie is om bewust mensen op straat te laten staan, zoals de rechtbank lijkt te insinueren".

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?