Vluchtelingenwerk Vlaanderen voert actie tegen Fedasil: "Schendt recht op opvang"

© Belga
01/06/2022

Vluchtelingenwerk Vlaanderen, de vzw Ciré, de Ligue des Droits Humains, Dokters van de Wereld, Avocats.be, en de Association Syndicale des Magistrats hebben woensdag actie gevoerd aan de Brusselse arbeidsrechtbank. De verenigingen vinden het onaanvaardbaar dat Fedasil al maandenlang weigert tientallen asielzoekers op te vangen, en dat de arbeidsrechtbank daardoor overstelpt wordt door eenzijdige verzoekschriften.

Op het plein voor het gebouw van de arbeidsrechtbank hebben de verenigingen enkele tientallen rugzakken neergelegd. Die staan symbool voor de honderden eenzijdige verzoekschriften die asielzoekers de voorbije maanden hebben ingediend bij de arbeidsrechtbank.

"Zowat dagelijks zijn er aan het Klein Kasteeltje asielzoekers die geen opvangplaats krijgen hoewel ze daar recht op hebben," klinkt het bij de verschillende organisaties. "Fedasil werkt met een wachtlijst, waardoor vooral alleenstaande mannen moeten wachten tot er een opvangplaats is en ze opgeroepen worden. Het resultaat is steeds hetzelfde: honderden mensen worden op straat achtergelaten, buiten elk wettelijk kader, terwijl zij een onmiddellijk recht op materiële opvang hebben, overeenkomstig de Europese richtlijnen en de nationale wetgeving."

Dwangsom

Begin dit jaar werden Fedasil en de Belgische overheid ook al veroordeeld tot een dwangsom van 5.000 euro per dag waarop "minstens één persoon zijn recht tot verzoek om internationale bescherming niet kon indienen". De overheid ging daartegen in beroep maar intussen stappen dagelijks vluchtelingen die geen opvang krijgen, naar de Franstalige Brusselse arbeidsrechtbank, waar ze via een éénzijdig verzoekschrift opvang afdwingen.

Sinds januari heeft de arbeidsrechtbank Fedasil zo al 740 keer verplicht om toch onmiddellijk een opvangplaats toe te wijzen. "Fedasil schendt zo niet alleen het recht op opvang, maar ook een rechterlijke beslissing, en schuift de last door naar de reeds verzadigde arbeidsrechtbank," aldus de verenigingen. "Andere procedures, die even belangrijk en dringend zijn, moeten hiervoor wijken. Het is duidelijk dat de bijna permanente verzadiging van het opvangnetwerk waarvan vaak sprake is, in feite een heimelijke poging is om mensen ervan te weerhouden internationale bescherming in ons land te vragen. Dit kan niet blijven duren."

"Achter al deze rugzakken en verzoekschriften gaat wel telkens een menselijk drama schuil."

Hélène Crokart, advocaat

"Als het beleid om bepaalde mensen niet op te vangen, budgettair geïnspireerd is, is dat een heel foute keuze," zegt Marie Messiaen, voorzitter van de ASM. "Justitie wordt overbelast door procedures waarin er zelfs geen juridische discussie is. De wet is duidelijk, de overheid geeft dat zelf ook toe. Het is de hoogste tijd dat de minister van Justitie tussenkomt en de staatssecretaris tot de orde roept."

"Achter al deze rugzakken en verzoekschriften gaat wel telkens een menselijk drama schuil," zegt advocate Hélène Crokart, die vaak optreedt voor asielzoekers. "Dit zijn mensen die op de vlucht zijn gegaan voor oorlog, voor religieuze en politieke vervolging, omdat ze voor hun leven moeten vrezen omwille van hun geaardheid. Die maandenlang op de dool zijn geweest, het slachtoffer zijn geworden van mensenhandelaars, en van politiegeweld aan zowat alle grenzen. Voor hen is er zogezegd geen plaats, terwijl er nog tientallen plaatsen die zijn vrijgemaakt om Oekraïense oorlogsvluchtelingen op te vangen, vrij zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, fedasil

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni