Brusselse gemeenten krijgen eengemaakt GAS-reglement

© Nico Cardone - tvbrussel

Om betwistingen te vermijden en gelijkheid te bevorderen hebben de 19 burgemeesters van het Brusselse Gewest beslist om hun regelgeving rond administratieve sancties, beter bekend als GAS-boetes, gelijk te trekken. Het nieuwe reglement zal op het einde van de maand worden gestemd bij de Conferentie van Burgemeesters. Nadien moet het ook door de verschillende gemeenteraden worden goedgekeurd.

Een algemeen politiereglement over het gehele Gewest moet ook het werk van de mensen die de boetes uitschrijven, en zij die ze ontvangen, versimpelen. Dat bericht La Dernière Heure. “Het reglement heeft de voorbije jaren enorm aan belang toegenomen,” zegt burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR) aan de krant. “Verschillende overtredingen die voordien onder de strafwet vielen zijn nu ten laste van de gemeente. Het is dus niet meer dan logisch dat we over het hele Gewest gelijk zullen gaan bestraffen.”

Deze ingreep kan potentieel een grote praktische impact hebben. Zo zal het nieuwe reglement ook de samenwerking met de MIVB uniformiseren. Iedere overtreding op het perron en onderweg zal gelijk worden bestraft, wat vroeger niet het geval was.

Uitzonderingen

Toch zal niet alles gelijk worden getrokken. Vooral het parkeerreglement zal nog steeds zeer divers zijn. Zo heeft iedere gemeente andere functies op hun grondgebied. Als Vorst bijvoorbeeld beslist om parkeren rond Vorst Nationaal duurder te maken heeft dat geen impact op het algemene reglement.

Momenteel is het grootste verschil in het uitschrijven van administratieve sancties de leeftijdsgrens waarbij dat toegestaan is. In het merendeel van de 19 gemeenten ligt die leeftijd op 15 jaar. In Koekelberg, Sint-Agatha Berchem, Ukkel en Etterbeek mag een administratieve sanctie al vanaf veertien jaar. Ook op dit punt zullen de regels verschillend blijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?