Daders groepsverkrachting moeten werkstuk maken over gelijkheid tussen mannen en vrouwen

© Belgaimage
| Een advocaat op het mozaïek van het Justitiepaleis.

Zes mannen zijn veroordeeld tot straffen van vijf jaar cel met uitstel onder voorwaarden voor een groepsverkrachting in een Brusselse bed & breakfast. De zaak kwam aan het licht toen er op sociale media beelden opdoken van de feiten. Een van de voorwaarden die de rechtbank oplegde, is het reflecteren over de gelijkheid van mannen en vrouwen en het respect voor vrouwen.

Begin november 2020 doken op sociale media beelden op van een vermoedelijke groepsverkrachting in een Brusselse B&B. Verschillende jongemannen kwamen in beeld terwijl ze lachgas gebruikten en seks hadden met een jonge vrouw. De video werd opgepikt door de Twitterpagina ‘Balance Ton Willy’, een pagina die het opneemt voor slachtoffers van seksueel geweld.

Op de Twitterpagina werd opgeroepen om de mannen op de video te identificeren, waarna verschillende screenshots van de profielen van de verdachten werden gepubliceerd. Het Brusselse parket opende een onderzoek en uiteindelijk konden zeven verdachten worden geïdentificeerd. Zes van hen zijn nu schuldig bevonden. De helft kreeg vijftig maanden cel met uitstel, de drie anderen werden veroordeeld tot vijf jaar cel met uitstel.

De rechtbank koppelde wel een aantal voorwaarden aan het uitstel. Zo mogen ze geen nieuwe misdrijven meer plegen, geen drugs gebruiken en moeten ze werk vinden of een opleiding volgen. Daarenboven kregen ze ook de opdracht om een werkstuk te maken over de gelijkheid van mannen en vrouw en over het respect dat vrouwen moeten krijgen. Dat werk moeten ze binnen zes maanden voorleggen aan de probatiecommissie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?