Graffiti op muur: Adil assasiné

| Adils overlijden wordt op veel plaatsen in de stad in verband gebracht met politiegeweld: Adil assasiné.

Familie Adil dient klacht in tegen parket voor schending onderzoeksgeheim

© Belga
16/12/2020

De familie van Adil, de jongeman die in april is overleden bij een politie-achtervolging in Anderlecht, heeft klacht ingediend tegen de Brusselse procureur des Konings wegens schending van het onderzoeks- en beroepsgeheim.

De familie van de overleden Adil liet kort na de mededeling van het parket dat de betrokken agenten niet vervolgd zouden worden al weten dat het de communicatiestrategie niet begreep. Dinsdag werd er effectief een klacht ingediend bij het parket-generaal die is gericht tegen de communicatie aan de pers door het parket op 26 november.

"Mijn cliënten begrijpen niet waarom het Brusels parket daarover heeft gecommuniceerd, terwijl nog geen datum was vastgelegd voor een hoorzitting bij de raadkamer, die zich moet uitspreken over een doorverwijzing of een buitenvervolgingstelling, en terwijl wij nog de mogelijkheid hebben bijkomend onderzoek te vragen," aldus meester Alexis Deswaef, advocaat van de familie van Adil.

Volgens de advocaat respecteert die communicatie artikel 57, paragraaf 3 van het strafwetboek, niet, waarin staat dat de procureur mag communiceren naar de pers. Er was daarover geen voorafgaand akkoord van de onderzoeksrechter en geen sprake van het vereiste openbaar belang, klinkt het. Het onderzoek is geheim, op door de wet voorziene uitzonderingen na. Het strafwetboek voorziet sancties voor wie dat overtreedt, argumenteert de advocaat.

De 19-jarige Adil kwam op 10 april om het leven toen hij met zijn scooter frontaal op een politiewagen botste. Volgens de politie was de jongen op de vlucht geslagen voor een controle, nadat hij de aandacht had getrokken door met hoge snelheid door Anderlecht te rijden. Toen Adil op de Nijverheidskaai een bestelwagen probeerde in te halen via de andere rijstrook, botste hij frontaal op het politievoertuig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Brussel , Justitie , Veiligheid , Adil , overlijden Adil

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni