Gevangenisstraffen van 18 en 20 maanden voor twee gauwdieven

Correctionele rechtbank van Brussel Correctionele rechtbank van Brussel
© PhotoNews
| De gauwdieven beroofden verschillende toeristen en reizigers in het Zuidstation. Ze zouden de diefstallen hebben gepleegd uit geldnood door een gebrek aan werk.
© PhotoNews
| De gauwdieven beroofden verschillende toeristen en reizigers in het Zuidstation. Ze zouden de diefstallen hebben gepleegd uit geldnood door een gebrek aan werk.

De Brusselse correctionele rechtbank heeft dinsdag gevangenisstraffen van 18 en 20 maanden uitgesproken tegen twee mannen die zich schuldig maakten aan een reeks gauwdiefstallen in Brussel. De twee hadden zowel in treinstations als in een hotel toeristen en reizigers beroofd.

De twee mannen waren tussen eind januari en begin maart herhaaldelijk opgemerkt bij diefstallen. Zo had één van hen op 30 januari een diefstal gepleegd in de lobby van een hotel en zouden ze allebei op 3 februari in het Brusselse Zuidstation geprobeerd hebben een vrouw te beroven van haar portefeuille.

Op 17 en 19 februari doken ze op in het Noordstation, waar ze telkens rugzakken stalen uit treinen die op het punt stonden te vertrekken naar Brussels Airport, en op 6 maart gingen ze in het Zuidstation aan de haal met de bagage van een Myanmarese toeriste. Een dag later zagen agenten het tweetal opnieuw ronddolen in het Zuidstation en sloegen hen in de boeien.

Geldnood

De twee mannen werden onder aanhoudingsbevel geplaatst, maar omwille van de coronacrisis werd dat omgezet in elektronisch toezicht. Volgens beide mannen waren ze vanuit Spanje en Frankrijk naar Brussel gekomen in de hoop werk te vinden en waren ze in geldnood geraakt toen dat niet lukte. Hun advocaten vroegen om hen te veroordelen te gevangenisstraffen met gedeeltelijk uitstel.

De rechtbank was van oordeel dat gevangenisstraffen met uitstel een slecht signaal zouden zijn voor geroutineerde gauwdieven en legde het duo dan ook effectieve celstraffen van 18 en 20 maanden op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?