Kunstenaar stopt protest, fresco's worden uitgewist

© Saskia Vanderstichele

De artiest van één van de muurschilderingen in Strokar Inside heeft besloten zijn rechtszaak te laten vallen. Met zijn actie wilde hij vermijden dat zijn kunstwerk vernietigd zou worden. De ondernemingsrechtbank nam op donderdag akte van de terugtrekking van alle partijen die zich hadden verzet tegen de beslissing.

Het 'paleis voor street art' Strokar Inside in de voormalige Delhaizesite op de Waterloosesteenweg in Elsene is gesloten, en moet plaats maken voor nieuwe appartementsgebouwen. Als protest besloot graffitikunstenaar “Jaune” half januari een rechtszaak aan te spannen. Hij had immers vernomen dat de vzw Strokar gedwongen was zijn fresco’s uit te wissen.

Toch besloot de artiest donderdag om zijn rechtszaak te laten vallen. “Mijn cliënt is van mening dat deze zaak hem boven het hoofd is gegroeid,” vertelt advocaat Arnaud Jansen aan persagentschap Belga. “Maar dat neemt niet weg dat we moeten nadenken over het behoud van straatkunst,” voegt hij eraan toe. “In vijftien maanden tijd trok het platform toch 150.000 bezoekers aan.”

Het oude gebouw wordt gesloopt en er komen vier appartementsgebouwen in de plaats, al zijn de bouwplannen nog niet afgerond wegens protest door de buurtbewoners. Strokar moet het gebouw niettemin verlaten en de tientallen fresco's die de muren sieren, uitwissen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?