Monsterproces tegen 81 beklaagden van 'clan Modest' start maandag

© PhotoNews
| Oud NAVO-hoofdkwartier in Evere

Maandag start op de Justitia-site in Evere het proces tegen 81 beklaagden die lid zouden zijn van een grote criminele organisatie, de zogenaamde ‘clan Modest’. De bende specialiseerde zich in oplichting met voertuigen en zou meer dan zeshonderd feiten hebben gepleegd. Volgens het federaal parket maakten de beklaagden op die manier 6,5 miljoen euro buit.

De bende werd ontmanteld in mei 2019, bij de grootste politieactie van het land van de laatste twintig jaar. Zo’n 1.200 mannen en vrouwen van de federale en lokale politie voerden toen huiszoekingen uit in kampen van woonwagenbewoners in en rond Brussel, de regio Charleroi en in Frankrijk. Daarbij nam de politie 90 woonwagens, 91 wagens, 34 gebouwen, juwelen, 23 luxe-horloges en 1 miljoen euro in beslag, alsook een resem vuurwapens.

Volgens het federaal parket zou de bende honderden slachtoffers hebben gemaakt toen die hun wagen verkochten. De zogenaamde kopers betaalden de wagen met een app op hun smartphone of toonden een vervalst overschrijvingsbewijs. Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort. De verkopers waren dan al lang verdwenen en de auto was naar het buitenland verscheept.

Volgens Eric Van Duysse, woordvoerder van het federaal parket, staan er 81 beklaagden terecht op het proces. Ze zullen zich onder meer moeten verantwoorden voor lidmaatschap van een criminele organisatie, oplichting, witwassen en heling. De zaak werd in september 2020 ingeleid, maandag gaat het proces echt van start in het oude NAVO-hoofdkwartier. “Het hele proces zal drie maanden in beslag nemen”, zegt Van Duysse. “Elke week worden er vier zittingen gehouden.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?