© Belga

Nieuw uitstel dreigt voor proces in groot SKY-drugsdossier

© Belga
01/12/2023

De Brusselse correctionele rechtbank zal aanstaande maandag naar alle waarschijnlijkheid nog niet kunnen aanvatten met het proces over een groot drugsdossier dat aan het licht was gekomen na de ontcijfering van de versleutelde netwerken Encrochat en SKY ECC. Het wrakingsverzoek dat door de advocaat van één van de verdachten was ingediend, is door het hof van beroep verworpen, maar de verdediging kan tegen die beslissing nog in cassatie gaan.

Het onderzoek ging van start met informatie die aan het licht was gekomen nadat de Franse en Nederlandse politie het versleutelde communicatienetwerk Encrochat hadden gekraakt. Nadat de Belgische politiediensten het geëncrypteerde telefonienetwerk Sky ECC hadden gekraakt, kregen de speurders zicht op nog een hoop bijkomende informatie.

Zo slaagde de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) erin om in oktober 2021 een criminele organisatie op te rollen die actief zou geweest zijn in de cocaïnehandel tussen Zuid-Amerika en Europa. De organisatie zou via zeecontainers en privéjets cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht hebben, die in Belgische laboratoria herverpakt hebben, en vervolgens uitgevoerd naar verschillende Europese landen.

Uiteindelijk werden 129 mensen naar de correctionele rechtbank doorverwezen, van wie er 47 nog in voorlopige hechtenis zitten. Het dossier werd eind juni ingeleid voor de Brusselse correctionele rechtbank en zou, na een tussentijdse kalenderzitting op 24 oktober, vanaf 6 november behandeld worden. Voor het proces waren vijf maanden uitgetrokken.

Maar op 3 november diende de verdediging van een van de verdachten een wrakingsverzoek in tegen de drie rechters in het dossier. Het hof van beroep heeft dat wrakingsverzoek afgelopen maandag verworpen, maar de verdediging heeft tot 11 december om in cassatie gaan. Verschillende bronnen melden dat de rechtbank het dossier naar alle waarschijnlijkheid opnieuw zal uitstellen, minstens met enkele weken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie