Parket vraagt vijftien jaar voor Nigeriaanse ‘Mama Leather’

© PhotoNews

Een Nigeriaanse ‘madam’ wordt ervan verdacht al jaren tientallen prostituees te hebben uitgebuit in de Brusselse Noordwijk. Dinsdag verscheen ze met tien anderen voor de Brusselse correctionele rechtbank. Het parket vraagt celstraffen van tientallen maanden tot enkele jaren.

Hoofdbeklaagde is U.D.E., een Nigeriaanse vrouw van 50 jaar, beter gekend als ‘Mama Leather’. Volgens de openbaar aanklager werd ze voor het eerst in 1992 gesignaleerd in de Brusselse Noordwijk. Ze zou de afgelopen jaren tientallen meisjes en vrouwen hebben uitgebuit vanuit de Linnéstraat in Sint-Joost-ten-Node.

Met de hoofdbeklaagde verschenen dinsdag nog tien anderen voor de rechtbank, onder wie een smokkelaar die meisjes via de Libiëroute naar België haalde. Ook vier raamverhuurders (Turkse Belgen en een Congolees) worden aangeklaagd. De meisjes en vrouwen die voor Mama Leather werkten, zouden in een safehouse bij Madou hebben gewoond.

Eén van de slachtoffers was veertien jaar op het moment dat ze naar België kwam. Volgens het parket zou ze zijn geslagen wanneer ze zich probeerde te verzetten. Ze zou 35.000 euro moeten terugbetalen aan Mama Leather. Die zou via haar netwerk in Nigeria de familie van het meisje hebben bedreigd. “De entourage heeft in Nigeria vrij spel vanwege corruptie en een passieve houding van de politiediensten,” betoogt het parket.

Het parket tilt zwaar aan de feiten en vraagt 15 jaar voor de eerste beklaagde en een verbeurdverklaring van bijna drie miljoen euro. “De organisatie is jaren bezig geweest met de uitbuiting van tientallen meisjes, zonder enig respect voor hun fysieke integriteit. Ze schrikken er niet van terug af te persen op gewelddadige manier en hebben de meisjes volledig in hun macht door voodoorituelen,” klinkt het.

Wouter Smet, advocaat van de hoofdbeklaagde, stelt dat het parket de zaken moet nuanceren. "De aanklager schuwt geen superlatieven. Er wordt bijna drie miljoen gevraagd, maar daarvoor moet een correcte berekening worden gemaakt. Het openbaar ministerie moet bewijzen wat ze beweert, en er moeten nog heel wat nuances worden aangebracht." De pleidooien van de verdediging vinden plaats op 17 april.

De federale gerechtelijke politie doet al jaren onderzoek naar mensenhandel in de Noordwijk. Het onderzoek kwam eerder al in de media toen in mei 2017 op 31 plaatsen in Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node huiszoekingen plaatsvonden en vijf mensen werden gearresteerd. Er werd toen gesproken over “een van de meest belangrijke onderzoeken in de sector.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?