Maximiliaanpark transmigranten Transitmigranten vluchtelingen

Tot 5 jaar cel voor mensensmokkelaars die slachtoffers rekruteerden in Maximiliaanpark

© Chris Verhaeghe
26/06/2020

De Brusselse correctionele rechtbank heeft zeven Soedanezen en Eritreeërs veroordeeld voor mensensmokkel. Ze ronselden tientallen transmigranten in het Brusselse Maximiliaanpark om hen daarna over te brengen naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de verdediging ging het niet om een criminele organisatie, maar om een groep transmigranten die elkaar probeerden te helpen uit solidariteit. De rechtbank zag dat anders en sprak straffen uit tot 5 jaar cel.

De slachtoffers werden geronseld in het Maximiliaanpark, waar heel wat transmigranten samentroepten. Die werden vervolgens met de trein in Brussel-Noord naar Aarlen of Luxemburg gebracht, waar ze vervolgens op een snelwegparking op vrachtwagens werden gehesen om hen naar het Verenigd Koninkrijk te brengen. De transmigranten die weinig geld hadden, werden op vrachtwagens geplaatst waarvan het niet eens zeker was of ze wel naar het Verenigd Koninkrijk zouden rijden.

Twee kopstukken van de bende werden veroordeeld tot 5 jaar cel. Ze moeten daarenboven 200 euro boete betalen per slachtoffer. Volgens de rechtbank was een van hen betrokken bij de smokkel van 75 slachtoffers, wat de boete op 15.000 euro brengt. Vijf anderen werden veroordeeld tot straffen tussen 2 en 4 jaar cel. Drie beklaagden werden vrijgesproken voor de mensensmokkel, maar ze kregen wel nog een celstraf opgelegd van 3 maanden – net zoals de zeven andere beklaagden – omdat ze illegaal in het land verblijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , mensensmokkelaars , transmigranten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni