Uber-chauffeur dient klacht in tegen Ecolo-parlementslid voor agressie

hicham_talhi_ecolo.jpg
© Ecolo
| Hicham Talhi, Brussels parlementslid voor Ecolo
© Ecolo
| Hicham Talhi, Brussels parlementslid voor Ecolo

Een Uber-chauffeur is naar de politie gestapt na een incident met Hicham Talhi, Brussels parlementslid voor Ecolo. De chauffeur zou zaterdag een klant van Brussel naar Tomorrowland in Boom brengen, maar Talhi zei hem dat dat zonder Brusselse taxilicentie niet mag. Na een woordenwisseling pakte hij de gsm van de chauffeur af. De chauffeur spreekt over fysieke agressie.

Dat schrijft La Capitale en bevestigt de lokale politie van Brussel. Het incident vond zaterdagavond plaats in de buurt van het Muntplein. De chauffeur is maandagnamiddag verhoord door de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. Het proces verbaal ligt nu bij het parket.

Het gaat om een man die volgens Talhi met een Waalse taxi reed, maar een Vlaamse Uber-vergunning zou hebben, schrijft La Capitale. Talhi zou op zijn ruit hebben getikt om hem te laten weten dat hij niet in Brussel mocht rijden, zegt de chauffeur aan de krant. Sinds december vorig jaar mogen alleen de Uber-chauffeurs met een Brusselse vergunning nog klanten oppikken in Brussel, maar Vlaamse en Waalse chauffeurs niet meer. Er zijn al wagens in beslag genomen van chauffeurs die zich hieraan schuldig maken. Hicham Talhi zegt aan onze redactie dat hij de chauffeur hierop attent wilde maken.

“Ik heb hem alleen maar gezegd dat hij geen klanten mocht ophalen in Brussel. Hij is uit zijn wagen gestapt en naar mij toegekomen, niet ik,” verdedigt hij zich.

Gsm afgepakt

Het kwam tot een woordenwisseling waarbij Talhi uiteindelijk de gsm van de Uber-chauffeur afnam, naar eigen zeggen omdat hij niet gefilmd wilde worden. Ook de klant van de chauffeur, die aan het wachten was op zijn rit naar Tomorrowland, filmde het voorval. De beelden zijn online gedeeld, maar tonen niet duidelijk hoe de telefoon precies is afgenomen. Je ziet vooral hoe de chauffeur zijn gsm terug probeert te trekken. “Ik heb die meneer niet fysiek aangeraakt,” benadrukt Talhi.

Volgens de chauffeur is dat dus wel het geval. Hij spreekt over agressie en heeft pijn aan zijn hand. De huisarts heeft hem twee weken arbeidsongeschikt verklaard. Het is nu aan het parket om de zaak uit te klaren. “Wij hebben het pv goed ontvangen en het onderzoek is lopende,” zegt parketwoordvoerster Willemien Baert. De klacht gaat over opzettelijke slagen en verwondingen.

'Onaanvaardbaar'

Uit politieke hoek komt alvast kritiek op Hicham Talhi’s gedrag. Alexia Bertrand, fractieleider van de Brusselse MR, noemt zijn optreden “onaanvaardbaar” en krijgt bijval van andere MR-leden. “Mogen we verwachten van parlementsleden dat zij de rol van de politie niet overnemen?”, vraagt Bertrand via Twitter.

Talhi noemt het zelf een vorm van “sociale controle”. “Als ik iemand te snel zie rijden op een step, spreek ik die persoon daar ook op aan. Als ik iemand zie roken op de metro ook,” zegt hij.

Even na ons telefoongesprek biedt Talhi wel publieke excuses aan via Twitter. "Het behoort niet tot mijn functie om iemand tot de orde te roepen," excuseert hij zich. "Mijn bedoeling was niet agressief, maar ik zie nu dat mijn houding dat duidelijk wel was. Ik wil mij excuseren voor mijn houding en die beelden, die veraf staan van de persoon die ik dagelijks ben."

Verkeersagressie

Voorlopig komt de kritiek op het Ecolo-parlementslid vooral uit MR-hoek. De voorbije dagen kwam een van hun eigen partijleden nog zelf in opspraak voor verkeersagressie. Lokaal MR-lid Alexandre Piha uit Oudergem liet op sociale media weten dat hij een fietser in een fietsstraat “naar rechts had geduwd” omdat de fietser hem niet voorbij liet rijden. “Hij wou stoer doen voor zijn vriendin. Wel, nu kon hij stoer doen voor de verpleegsters,” schreef hij, voorzien van lachende emoji’s. Brussels MR-voorzitter David Leisterh reageerde daarover op Twitter dat hij de zaak zal uitklaren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?