Vier verdachten opgepakt na gekaapte helikopter boven gevangenis van Vorst

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 25 september 2020
Updated: 27-09-2020 - 09:37

De vier verdachten die opgepakt zijn voor de helikopterkaping afgelopen vrijdag op de luchthaven van Deurne zijn bekend. Drie gewapende mannen dwongen vrijdag een pilote om naar de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis te vliegen, vermoedelijk om een gedetineerde te helpen ontsnappen. De ontsnappingspoging mislukte en de daders landden met de helikopter in de buurt van Tienen. Drie van de vier verdachten en zijn intussen aangehouden, de vierde is vrijgelaten onder voorwaarden.

Vrijdag hebben drie gewapende mannen een politiehelikopter in Deurne gekaapt. Een vrouwelijke pilote van 36, die om 14.30 uur geboekt werd voor een vlucht om beelden over Brussel te maken, werd er overmeesterd en gedwongen mee het luchtruim in te gaan. Toen het toestel boven het Brusselse justitiepaleis vloog, haalden de passagiers vuurwapens boven. De pilote werd bedreigd en gedwongen richting de vrouwenafdeling van de gevangenis van Vorst te vliegen. De pilote weigerde en er ontstond een schermutseling in de helikopter. De helikopter cirkelde enkele keren boven de gevangenis. "Ze zijn laag over gevangenissen gevlogen, waaronder bij de gevangenis van Berkendael in Vorst", zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts aan BRUZZ.

Mislukte ontsnappingspoging

Vermoedelijk gaat het om een ontsnappingspoging, maar dat moet een onderzoek nog uitwijzen. De poging mislukte in elk geval, want volgens een woordvoerder van het Gevangeniswezen zijn alle gevangenen onmiddellijk geteld en ontbrak er niemand. De gevangenissen in Vorst en Sint-Gillis werden onmiddellijk afgesloten. De daders hadden op voorhand laten weten dat er een helikopter zou overvliegen voor een reportage.

De pilote kreeg de helikopter niet aan grond in Vorst, en vloog verder richting Tienen om er te landen op een carpoolparking tussen Landen en Hélecine. Daar namen de drie gewapende mannen de benen. De vrouwelijke pilote, die de helikopter onder dwang bestuurde, verwittigde de politie in Melsbroek.

Het parket van Antwerpen vorderde na afloop een onderzoeksrechter voor feiten van diefstal met geweld in bende met wapenvertoon, deelname aan een criminele organisatie, wederrechtelijke vrijheidsberoving en poging tot ontvluchting.

Verdachten bekend

Vier verdachten zijn intussen opgepakt. Dat bevestigde het parket van Antwerpen. Een van hen is de 24-jarige M.G. uit Tongeren. Zijn advocaat, Tom Van Overbeke, bevestigde zondag dat zijn cliënt in de helikopter zat. "Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat de precieze aanleiding tot de feiten is", aldus de advocaat. De 50-jarige adoptievader van M.G., een 18-jarige man uit Bilzen en een 22-jarige man uit Lanaken zijn de drie andere verdachten.

"Ik kan enkel bevestigen dat mijn cliënt in de helikopter heeft gezeten. Hij heeft de dag na de feiten contact gezocht met het parket omdat hij er zich bewust van was dat hij gezocht werd. Hij is inmiddels ook verhoord door de politie en de onderzoeksrechter. Die laatste heeft beslist om hem aan te houden. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat de precieze aanleiding tot de feiten is. Mijn cliënt verleent daaraan zijn volledige medewerking", aldus advocaat Van Overbeke.

Naast 24-jarige M.G. werden ook de 18-jarige man uit Bilzen en de 22-jarige man uit Lanaken aangehouden. De adoptievader van M.G. is vrijgelaten onder voorwaarden. Dat meldt het parket van Antwerpen.

Hoofdverdachte M.G. kwam vorig jaar in het nieuws, omdat hij eind 2019 in de Hasseltse gevangenis trouwde met de van moord verdachte K.A. In december werd zij echter van Hasselt naar de vrouwenafdeling van Vorst-Berkendael overgeplaatst wegens gsm-bezit en verzet tijdens overbrenging naar de strafcel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?