Human Wave for solidarity and humanity solidariteit vluchtelingen asiel migratie solidariteit burgerplatform platform maximiliaanpark

| 25 februari 2018, Human Wave for solidarity and humanity in het Maximiliaanpark.

Viertal dat vluchtelingen onderdak bood, is vrijgesproken

TDN
© Belga - Chris Verhaeghe
26/05/2021
Updated: 26/05/2021 11.44u

Het Brusselse hof van beroep heeft woensdag vier personen vrijgesproken die vervolgd werden voor mensenhandel nadat ze thuis vluchtelingen hadden opgevangen. De rechtbank sprak verder ook strafvermindering uit voor deze vluchtelingen, die anderen hadden geholpen om naar Groot-Brittannië over te steken.

Op het zogenoemde 'solidariteitsproces' stonden twaalf beklaagden terecht voor mensensmokkel en lidmaatschap van een criminele organisatie omdat ze transmigranten geholpen zouden hebben om Engeland te bereiken. Onder de beklaagden waren vier vrijwilligers die migranten onderdak hadden geboden.

Geruststellende vrijspraak

Het ging om een sociaal assistente uit Brussel, een man die onderdak had geboden aan een dakloze zonder wettig verblijf die Engeland wilde bereiken, Anouk van Gestel, de hoofdredactrice van het Franstalige vrouwenmagazine Marie-Claire en journaliste Myriam Berghe van Femmes d’Aujourd’hui. Dat viertal werd in december 2018 in eerste aanleg over de hele lijn vrijgesproken door de correctionele rechtbank.

Zeven andere verdachten werden wel veroordeeld voor mensensmokkel en kregen straffen van 1 jaar tot 40 maanden cel, vaak met uitstel. Het parket ging in beroep, maar opnieuw werd het viertal vrijgesproken. “Dit is een opluchting”, zegt advocaat Alexis Deswaef. “In het arrest stelde het hof uitvoerig dat de vrijwilligers die onderdak boden geen misdrijven pleegden. Die mensen deden niets mis. U mag uw telefoon uitlenen, uw computer ter beschikking stellen en mensen bij u thuis onthalen. Daar is niets mis mee. Voor het Burgerplatform voor onthaal en steun aan vluchtelingen is dat heel positief nieuws. Dit zal veel mensen geruststellen. Het is alleen jammer dat we hier vier jaar op hebben moeten wachten.”

Symbolische straf voor migranten

De migranten die terecht stonden, werden wel allemaal schuldig bevonden aan mensensmokkel. Ze kregen celstraffen van 1 jaar tot 20 maanden, telkens met de helft met uitstel. “De migranten die hier terecht stonden, zijn zelf slachtoffer en hebben geen winst gemaakt met hun kleine aktes van deelneming”, aldus nog Deswaef. “De hoge boetes, soms meer dan 200.000 euro, werden met volledig uitstel uitgesproken. Dat is opmerkelijk."

Deswaef houdt vol dat de migranten geen criminele organisatie vormen. "Ze hebben zelf gepoogd om naar Engeland te gaan, maar hadden daar geen geld voor. Ze verleenden kleine diensten zoals het sluiten van de deuren van de vrachtwagens. Na tien keer sluiten, mochten ze de elfde keer zelf proberen om op de vrachtwagen te kruipen. Dat is een voordeel in natura waarbij ze dan de overtocht niet moesten betalen", aldus Deswaef. "Het crimineel feit staat vast, maar het hof toont begrip en zegt dat er geen winst gemaakt is. De beklaagden werden weliswaar veroordeeld, maar eerder tot symbolische straffen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni