Vrijspraak voor jongeman die verdacht werd van stenen gooien naar politie

© PhotoNews
| Het justitiepaleis.

Een 18-jarige jongeman die vervolgd werd omdat hij tijdens de rellen in Anderlecht op 11 april een steen zou gegooid hebben naar de politie, is door de Brusselse correctionele rechtbank vrijgesproken. De jongeman stond ook terecht omdat hij tot zesmaal toe de coronamaatregelen zou overtreden hebben, maar ook daarvoor werd hij vrijgesproken.

Op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei braken er rellen uit in Anderlecht, nadat een jongeman die op vrijdagavond wegvluchtte van een COVID-patrouille in botsing kwam met een politiewagen en dat niet overleefde. Volgens het Brusselse parket was de jongeman één van de jongeren die daarbij stenen had gegooid naar de politie, en had hij een zijruit van een politiewagen vernield.

Het parket baseerde zich daarvoor onder meer op beelden van bewakingscamera's, maar de rechtbank oordeelde dat het onvoldoende zeker was dat de jongeman ook de persoon was die op de beelden te zien was. Dat de jongeman gelijkaardige kledij had, was in de ogen van de rechtbank onvoldoende bewijs.

Op de vlucht voor COVID-controle

Bovendien klonk de uitleg van de jongeman zelf niet onaannemelijk, aldus het vonnis. De jongeman beweerde dat hij voor de politie op de vlucht was gegaan omdat hij niet nogmaals een COVID-controle wou ondergaan. De jongeman uit Koekelberg was immers al zesmaal betrapt terwijl hij in Brussel en Sint-Jans-Molenbeek op stap was. Ook daarvoor stond hij terecht maar ook daarvoor werd hij vrijgesproken.

Volgens de rechtbank waren wandelingen immers toegestaan en was het dan ook geen inbreuk als iemand tijdens die wandeling iemand anders begroette of een praatje maakte, zolang er geen samenscholing ontstond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?