Grensoverschrijdend gedrag aan de VUB: de universiteit diende zelf klacht in tegen studentenkring Solvay. Op de campus aan de Triomflaan loopt ondertussen prominent een sensibiliseringsactie

| De universiteit diende zelf klacht in tegen studentenkring Solvay. Op de campus aan de Triomflaan loopt ondertussen prominent een sensibiliseringsactie: "Don't cross the line."

VUB mag geen campusverbod opleggen aan verdachte van verkrachtingszaak

Jasmijn Post
© BRUZZ
16/01/2023

De Vrije Universiteit Brussel nam verschillende bewarende maatregelen tegen een student, die verdachte is in een verkrachtingszaak. Maar het campusverbod is "niet proportioneel" zegt het Brusselse hof van beroep nu.

Het Brusselse hof van beroep heeft het campusverbod opgeheven dat de Vrije Universiteit Brussel (VUB) had opgelegd aan de preses van studentenkring Solvay. Dat melden verschillende media en dat blijkt uit een persmededeling van de advocaten van de student.

In eerste aanleg had de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg van Brussel geoordeeld dat het campusverbod gehandhaafd moest worden, maar volgens het hof van beroep werden de rechten en vrijheden van de student onrechtmatig ingeperkt door de VUB.

Grensoverschrijdend gedrag

De VUB diende op 24 oktober klacht in bij het Brusselse parket nadat de universiteit verschillende klachten had ontvangen over verregaand grensoverschrijdend gedrag, dat onder meer zou hebben plaatsgevonden tijdens activiteiten van de studentenkring Solvay. Volgens de VUB was er sprake van mogelijk strafrechtelijke feiten. Er werd een tuchtprocedure opgestart tegen de betrokken studenten, en vijf studenten kregen een bewarende maatregel opgelegd die bestond uit een campusverbod, een verbod tot groepswerk en een verbod tot deelname aan activiteiten van de VUB, ook als ze niet op de campus plaatsvonden

De preses van de studentenkring trok naar de kortgedingrechter en eiste dat die maatregel zou worden opgeheven. In eerste aanleg hield de kortgedingrechter het verbod overeind, maar de advocaten van de jongeman gingen tegen die beslissing in beroep en hebben nu van het Brusselse hof van beroep gelijk gekregen.

"Het hof van beroep te Brussel legt in een arrest van 9 januari 2023 aan de VUB het verbod op om uitvoering te geven aan deze bewarende maatregel, onder verbeurte van een dwangsom van 200 euro per dag waarop een inbreuk wordt vastgesteld", zegt meester Jan Fransen. "Het hof stelt vast dat er geen bewijs is dat de student een verdachte is in een strafonderzoek. De VUB maakt volgens het Hof niet aannemelijk dat de maatregel feitelijk verantwoord, noodzakelijk of proportioneel is."

De VUB heeft kennisgenomen van de uitspraak en gaat het vonnis nu bestuderen. "Uiteraard leven we de uitspraak van de rechter na. Deze student kan zijn studies vanaf nu fysiek verderzetten," zegt VUB-woordvoerster Nathalie Vlaeminck.

Ook de anderen mogen terugkeren naar de campus

Ook het campusverbod van de andere personen die een campusverbod hebben gekregen, werd opgeheven. "Deze mensen hebben deze namiddag van de universiteit een bericht gekregen dat ze hun studies fysiek op de campus mogen verderzetten," zegt Vlaeminck.

Sowieso was het campusverbod geldig tot het einde van het eerste semester. Het was - voor alle duidelijkheid - geen sanctie, maar een "bewarende maatregel". Het gaat om een beslissing van de rector om de vrede op de campus te bewaren en om slachtoffer, verdachte en eventuele andere personen te scheiden tijdens het tuchtonderzoek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni