© Elke Van Oost | De nieuwe crèche komt in de Gewijde Boomstraat, vlakbij het Fernand Cocqplein.

Elsene zoekt uitbater voor nieuw kinderdagverblijf in Gewijde Boomstraat

EC
© BRUZZ
25/09/2020

De gemeenteraad van Elsene heeft donderdagavond een oproep tot kandidaten goedgekeurd voor het uitbaten van een nieuwe, Nederlandstalige crèche in de Gewijde Boomstraat. Die moet het plaatstekort in de Nederlandstalige kinderopvang in de gemeente verhelpen en inzetten op duurzaamheid.

In 2019 sloten twee Nederlandstalige crèches in de gemeente Elsene, samen goed voor meer dan 40 plaatsen. Er was al een nieuwe crèche beloofd in de Graystraat, maar er komt er dus nog een tweede in de Gewijde Boomstraat.

Daarvoor is de gemeente nu op zoek naar een geschikte uitbater. “Vzw’s die aangesloten zijn bij Kind en Gezin kunnen zich de komende weken kandidaat stellen, nadien beoordeelt een jury hun profiel”, zegt Ann Croeckaert, projectleider voor Nederlandstalig onderwijs en projecten van de gemeente Elsene. “We willen erg inzetten op vernieuwende pedagogie en op diversiteit: alle kinderen moeten welkom zijn. Verder spiegelen we ons aan de ecocrèches van Brussel-Stad. We willen dus dat de uitbater duurzaam te werk gaat, dus voedselverspilling tegengaat, herbruikbaar materiaal gebruikt, speelgoed in natuurlijke materialen enzovoort”, zegt Croeckaert.

'Winter 2021'

Het kinderdagverblijf komt in de voormalige Solvay-site in de Gewijde Boomstraat te liggen, waar de gemeente het gelijkvloers aankocht met bijhorende terrassen en toegang naar een tuin. “De uitbater zal er wel nog werken moeten uitvoeren, want het is nu enkel een casco-nieuwbouw”, zegt Croeckaert. Dat betekent dat de inrichting nog moet gebeuren. De gemeente heeft er goede hoop op dat de crèche eind volgende winter, dus rond maart 2021, zou kunnen openen. De andere crèche, in de Graystraat, zou die deadline ook moeten halen, zegt Croeckaert. Daar is de uitbesteding al aan de Sint-Lutgardisschool gegeven, die er al bezig is met de inrichting.

De twee nieuwe crèches worden allebei inkomensgerelateerd, wat betekent dat ouders meer of minder zullen moeten betalen afhankelijk van hun eigen inkomen. Maar of ze ook echt in 2021 zullen kunnen openen, hangt nog af van de Vlaamse gemeenschapscommissie (VGC), die de Nederlandstalige kinderopvang regelt in Brussel.

Ongeduldig

“Het probleem is dat we nog moeten wachten tot de VGC en de Vlaamse regering ons de nodige kinderplaatsen vrijgeven”, zegt Croeckaert. Aan het vrijgeven van extra plaatsen in de kinderopvang zijn ook aparte Vlaamse middelen gekoppeld. “We worden wel zeer ongeduldig omdat er absoluut plaatsen te weinig zijn voor kinderen in de Nederlandstalig crèches in Elsene.”

Het kabinet van VGC-collegelid voor Gezin en Welzijn Elke Van den Brandt (Groen) laat weten dat "de uitbreiding van capaciteit voor kinderopvangplaatsen elke legislatuur wordt geregeld via een convenant tussen de Vlaamse overheid en Brussel". Die nieuwe legislatuur is wel al even bezig: de Vlaamse regering is al een jaar in haar huidige vorm aan het werk, met minister Wouter Beke (CD&V) bevoegd voor Welzijn en de kinderopvangplaatsen.

Het administratief werk zou na de kabinetswissel nog vertraging hebben opgelopen door de coronacrisis. "De onderhandelingen voor de opmaak van een nieuwe convenant zijn nog steeds bezig", zegt Van den Brandts woordvoerder Pieterjan Desmet. "Wij verwachten dat het snel landt, want wij staan ook te springen om de nieuwe crèches te openen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Jongeren, kinderopvang, kinderdagverblijven, Els Gossé, ecocrèches

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie