creche BRUZZ ACTUA 1571

Meer dan 500 vacatures in Nederlandstalige kinderopvang

Eva Christiaens
© BRUZZ
25/03/2022

In de Nederlandstalige crèches van Brussel stonden vorig jaar 521 vacatures open. Dat zijn er een kwart meer dan in 2019, voor de coronacrisis. Aan het eind van het jaar waren nog altijd 143 vacatures niet ingevuld.

Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid uit Brussel Celia Groothedde (Groen) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). Van de 6.267 vacatures in de Vlaamse kinderopvang in 2021 waren er 521 in de Nederlandstalige crèches in Brussel.

De stijging in het aantal vacatures is in Brussel wel minder uitgesproken dan in Vlaanderen. Daar steeg het aantal vacatures tussen 2018 en 2021 maar liefst met 66 procent. In Brussel gaat het om een stijging van 29 procent. Waar er in 2018 nog 403 vacatures waren in de kinderopvang, groeide dat in 2019 tot 417 vacatures en in 2021 dus tot 521. In coronajaar 2020 waren er opvallend minder vacatures in de Brusselse crèches: maar 287. Groothedde vermoedt dat de Brusselse crèches zich deels behelpen met stagiaires en geco-aanwervingen (gesubsidieerde inschakeling van jonge werkzoekenden, red.).

"Ook voor Brusselse ouders is het dringend dat minister Beke de zware, Vlaamse normen aanpakt"

Celia Groothedde, Vlaams parlementslid voor Groen

De algemene trend is wel stijgend. Volgens Groothedde vloeit het grote personeelstekort in Vlaamse crèches over naar Brussel. “Je ziet hetzelfde probleem als in het Brussels onderwijs met het lerarentekort: door het tekort aan mensen in de kinderopvang in Vlaanderen, kunnen mensen dichter bij huis gaan werken en hoeven ze niet meer te pendelen naar Brussel.” Het gaat dan bijvoorbeeld om Nederlandstalige kinderbegeleiders die in Vlaanderen wonen, maar in Brussel werken.

Normen

Daarnaast gelden in de Nederlandstalige opvang in Brussel dezelfde personeelsnormen als in Vlaanderen. Elke begeleider mag maximaal 8 of 9 kindjes verzorgen. “Die normen zijn bij de hoogste in Europa,” zegt Groothedde, en ook hoger dan in de Franstalige kinderopvang. “Het maakt het beroep heel zwaar.”

Van de 521 vacatures stonden er in het laatste kwartaal van vorig jaar nog 143 open. Dat blijkt opnieuw uit cijfers van Vlaams minister Crevits. Eind vorig jaar zochten de Nederlandstalige crèches in Brussel concreet nog naar 80 begeleiders, 36 kinderverzorgers en 27 verantwoordelijken.

Op 1 april betoogt de kinderopvangsector aan het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in Brussel. Ze eisen meer waardering en een structurele hervorming van de sector. “Ook voor Brusselse ouders is het dringend dat minister Beke de zware, Vlaamse normen aanpakt,” vindt Celia Groothedde. “Wij zijn een heel jong gewest, met veel alleenstaande ouders en nieuwkomers. Juist voor hen is pedagogische en sociale kinderopvang heel belangrijk.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Jongeren , Brusselse kinderopvangplaatsen , kinderopvang , crèches , personeelstekort kinderopvang , Celia Groothedde , wouter beke

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni