Bomenkap aan Elisabethpark grotendeels afgewend: 1 boom sneuvelt

Uiteindelijk zullen 25 van de 26 bomen aan tramhalte Besme in Koekelberg blijven staan

De plannen van de MIVB om 26 bomen te kappen voor de heraanleg van een tramhalte naast het Elisabethpark zijn aangepast. Na buurtprotest en overleg met minister Van den Brandt en burgemeester Laaouej zal de MIVB nog maar één boom kappen.

De MIVB had in 2018 al een positief advies gekregen voor de heraanleg van tramhalte Besme, aan de Pantheonlaan naast het Elisabethpark in Koekelberg. De toegankelijkheid van de tramhalte voor mensen met een beperkte mobiliteit en de zichtbaarheid van voetgangers zou door de heraanleg beter moeten.

Daarvoor zouden volgens de plannen van de MIVB 26 bomen moeten sneuvelen. De MIVB had er een vergunning voor gekregen en de kap was eind januari gepland. Buurtbewoners verzetten zich tegen de kap - een petitie werd ruim duizend keer ondertekend - en de bomenkap werd uiteindelijk opgeschort.

25 van de 26 bomen blijven staan

Na overleg met Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) en burgemeester van Koekelberg Ahmed Laaouej (PS) heeft de MIVB haar plannen aangepast. Het perron wordt uitgebreid achter de rij bomen, in plaats van daartussen. Daardoor moet er nog maar één boom gekapt worden en blijven de 25 andere bomen gespaard. Verder zal Brussel Mobiliteit de verlichting rond de tramhalte uitbreiden en er komen drie verkeerslichten voor de beveiliging van overstekende voetgangers.

“Deze bomen zijn belangrijk voor de Brusselaars uit de buurt. Ik ben tevreden dat we deze 25 bomen hebben kunnen redden, zonder te moeten inboeten op vlak van toegankelijkheid of verkeersveiligheid”, aldus Van den Brandt.

Laaouej is tevreden met het compromis en “het evenwicht tussen het behoud van het natuurlijk kader en patrimonium enerzijds, en meer veiligheid en toegankelijkheid anderzijds.”

‘Overwinning door protest’

De buurt is nog niet op de hoogte gebracht van de wijziging van de plannen. Buurtbewoner Pierre Scarella reageert tevreden, maar ook kritisch. “Dit is goed nieuws. Ik ken de nieuwe plannen nog niet, maar ik vraag me wel af of die ene boom dan nog gekapt moet worden? Elke boom die gekapt wordt, is er een te veel.”

Volgens Scarella heeft het buurtprotest wel geloond. “Dit is een overwinning die er gekomen is onder druk van de duizend mensen die de petitie ondertekend hebben. Die wil je als politicus niet als tegenstander.”

De MIVB moet de wijziging van de vergunning nog indienen bij Urban.brussels, maar zal die ene boom nog voor het einde van deze maand kappen. Ter compensatie zal de MIVB vijf nieuwe bomen planten in de buurt. De heraanleg van de tramhalte moet voor het einde van dit jaar van start gaan.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?