Brussel verhoogt premies voor bodemsanering

Ondanks de bodemverontreiniging zijn op de Navezsite nog geteelde groenten te zien. Ondanks de bodemverontreiniging zijn op de Navezsite nog geteelde groenten te zien.
De Navezsite in Schaarbeek bleek zwaar verontreinigd, hoewel buurtbewoners er tuinierden (archiefbeeld)
De Navezsite in Schaarbeek bleek zwaar verontreinigd, hoewel buurtbewoners er tuinierden (archiefbeeld)

De Brusselse regering betaalt voortaan hogere premies voor onderzoeks- en saneringskosten van vervuilde grond. Het Brussels Gewest zal de volledige onderzoekskosten bekostigen en meer dan vroeger tussenkomen in de opruiming. Brussel heeft het voorziene budget voor bodemsanering verdubbeld, van 1,5 naar 3 miljoen euro.

Door zijn industriële verleden heeft Brussel een sterk verontreinigde bodem. De regering schat dat er nog 400 hectare verontreinigd terrein overblijft op het Brussels grondgebied. Het Gewest wil deze volledige oppervlakte tegen ten laatste 2029 behandelen.

Omdat dat niet snel genoeg opschiet, heeft de regering de bodemordonnantie van 2009 aangepast. Onderzoeken van de bodem worden voortaan voor 100 procent terugbetaald. Voordien bedroeg het percentage van de terugbetaling 60 procent voor rechtspersonen, en 70 procent voor natuurlijke personen.

Daarnaast wordt de steun voor het uitvoeren van de saneringswerken zelf aanzienlijk opgetrokken. Voorheen was die beperkt tot een plafond van 34.000 euro voor rechtspersonen (bedrijven), en zowat 30.000 euro voor natuurlijke personen. De premie wordt nu verdubbeld voor rechtspersonen, en zelfs verdrievoudigd voor particulieren. (Lees verder onder de tabel)

premies bodemsanering
© Brusselse regering

“Dit nieuwe besluit zet een onrechtvaardige situatie recht”, laat minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) weten.

“Het zorgt ervoor dat eigenaars die het slachtoffer zijn van een historische weesverontreiniging financieel veel beter geholpen worden. Er is namelijk geen reden waarom een eigenaar de hoge kosten van saneringswerken op zich moet nemen, terwijl hij of zij zelf niet voor de verontreiniging verantwoordelijk voor is. “

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?