Brusselse Haven introduceert zitbanken op zonne-energie

De Haven van Brussel heeft maandag vier nieuwe banken op zonne-energie geïnstalleerd in de voorhaven van Neder-Over-Hembeek. Met deze banken wil de Haven hernieuwbare, lokale en gratis elektriciteit ter beschikking stellen van het grote publiek. En je kan er meteen je telefoon op opladen.

De Haven neemt al langer initiatieven om het havendomein duurzaam te maken en nieuwe innovaties uit te testen. Eerder digitaliseerde het havenbedrijf de water-, gas- en elektriciteitsboekhouding, nu volgt de installatie van vier fotovoltaïsche banken.

Panelen

Dit proefproject werd voorgesteld in het kader van de ontwikkeling van het traject tussen de BCT (Brussels Cruise Terminal) en het nieuwe skatepark. "De locatie is vooral interessant vanwege de directe nabijheid van de bankjes bij het skatepark, de BCT en de bushaltes," aldus Florence Debrouwer, klimaatmanager en projectleider van de Haven van Brussel. De banken zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnet: de USB-aansluitingen worden uitsluitend gevoed met de panelen.

image002.jpg

Het project kostte 49.076 euro en nam ongeveer 6 maanden in beslag, inclusief de aankoop van de vier banken en de plaatsing ervan. "De banken verbeteren de kwaliteit van de openbare ruimte en het milieu", rechtvaardigt Debrouwer de aankoop.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?