Brusselse jongeren starten petitie voor heffing statiegeld op blikjes

archiefbeeld

Een twintigtal Brusselse jongeren lanceert een petitie voor de heffing van statiegeld op PET-flessen en blikjes, gericht aan het Brussels parlement. Hun collectief maakt deel uit van de Belgisch-Nederlandse Statiegeldalliantie.

"Dit systeem zou de hoeveelheid zwerfvuil spectaculair doen verminderen, en zorgen voor een efficiëntere sortering en recyclage van afval. Het recycleren van goed gesorteerde materialen leidt dan ook tot een lagere CO2-uitstoot", klinkt het bij het Collectief voor het Brussels Statiegeld.

Volgens een onderzoek van GFK met 5.134 respondenten zou 83% van de Belgen gewonnen zijn voor het statiegeldsysteem. "De Brusselse regering heeft er zich in haar meerderheidsakkoord toe verbonden. Ook de gemeenten Jette, Sint-Gillis en Koekelberg zijn voorstander."

1000 handtekeningen

Maar volgens het collectief zien de afvalophalingsbedrijven er geen voordeel in. Zij zouden het statiegeldsysteem niet kostenefficiënt vinden en het huidig sorteersysteem met de blauwe PMD-zakken verkiezen.

Het collectief hoopt nu toch te mogen verschijnen voor het Brussels parlement. Ze hopen op een democratisch debat, en dat “het belang van de burger bij een schone en circulaire stad voorrang krijgt op het belang van de andere actoren.” Daarvoor moeten ze 1000 handtekeningen weten te verzamelen. Vanaf dan is het parlement verplicht om de indieners in een parlementair debat te horen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?