Brusselse lage-emissiezone houdt stand voor Raad van State

© Belga
21/09/2022

De Raad van State heeft twee verzoeken om de lage-emissiezone in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te vernietigen, afgewezen. De beroepen zijn ongegrond, zo maakte de Raad van State woensdag bekend.

De beroepen tot nietigverklaring werden ingediend door een inwoner van Genval, in Waals-Brabant. Een eerste beroep werd ongegrond verklaard omdat "de Brusselse Hoofdstedelijke regering wel degelijk bevoegd is voor het instellen van een lage-emissiezone die zich uitstrekt over het gehele grondgebied van het gewest," aldus de Raad van State.

In het tweede luik van de zaak oordeelde de Raad van State dat er geen probleem is dat vrachtwagens van meer dan 3,5 ton niet vallen onder het verbod in de lage-emissiezone te rijden. "Dit houdt geen schending in van de Grondwet," oordeelde de Raad van State, "aangezien de verschillende behandeling van lichte voertuigen, enerzijds, en die zware vrachtwagens, anderzijds, op een redelijke verantwoording steunt".

Zo wijst de Raad van State er onder meer op dat er voor vrachtwagens al een kilometerheffing is. "Die varieert naargelang van de euronorm van het voertuig, wat de eigenaars ervan ertoe aan kan zetten gebruik te maken van voertuigen die aan een hoge euronorm voldoen" en die dus minder vervuilend zijn. Daarnaast, aldus nog de Raad van State, zijn er voor zware vrachtwagens momenteel "geen toereikende alternatieven".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni