Persconferentie van minister voor Huisvesting, Levenskwaliteit, Leefmilieu en Energie Céline Fremault over de start van de lage emissiezone in Brussel op 1 januari 2018

Brusselse regering keurt voorlopig Nationaal Energie-Klimaatplan goed

© Belga
13/12/2018

De Brusselse regering heeft donderdag de voorlopige versie 2018 van het Nationaal Energie-Klimaatplan 2030 (NEKP) goedgekeurd. Dit plan bevat de goedgekeurde gewestelijke plannen en de federale bijdrage op vlak van decarbonisatie en energiedoeltreffendheid. Zo kondigt minister van Leefmilieu Céline Fremault aan.

De Brusselse Regering erkent met het akkoord dat de aanbevelingen van het IPCC-rapport van 2018 legitiem zijn. In dat rapport stond namelijk dat de doelstellingen ter vermindering van de broeikasgassen tegen 2030 en 2050 dringend bijgesteld moeten worden om het Akkoord van Parijs na te leven en uit te voeren.


De voornaamste doelstelling van het Nationaal Energie-Klimaatplan is om ervoor te zorgen dat België kan bijdragen tot de Europese doelstelling door de broeikasgassen met 35% te verminderen tegen 2030, onder meer door de ontwikkeling van hernieuwbare energie en de verbetering van de energiedoeltreffendheid.

2019

Deze versie van het NEKP moet tegen het einde van het jaar samen met de Brusselse renovatiestrategie naar de Europese Commissie verstuurd worden, zodat deze in het eerste kwartaal van 2019 haar aanbevelingen kan uiten.

Op basis van de eerste versie van het NEKP wordt volgend jaar een nationaal overleg georganiseerd om tegen eind 2019 het finale plan naar de Europese Commissie te sturen.

'Klimaatambitie'

De Brusselse regering heeft voorts besloten om haar steun te verlenen aan een sterkere Europese klimaatambitie door de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 niet met 40%, maar met 55% te verminderen. "België en al haar deelstaten moeten zich unaniem achter deze Europese ambitie scharen. Zich inzetten voor het klimaat is niet langer een keuze, maar een verplichting. Het is ook niet langer een last, maar een kans", stelt Céline Fremault.

Voor minister-president Rudi Vervoort "is het ook belangrijk om vanaf 2019 een Brusselse task force op te richten die concrete acties en transversale maatregelen zal voorstellen (stadsvernieuwing, mobiliteit, fiscaliteit), zodat het Brussels Gewest bijdraagt tot deze sterkere klimaatinspanning."

Deze Task Force moet werken aan een beter Belgisch klimaatbestuur. Daarvoor is een interfederaal klimaatagentschap nodig, waarmee België moet aantonen dat het een stabiel en ambitieus klimaatbeleid wil voeren, vindt de Brusselse regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu, klimaat, Energie, Céline Fremault, Brusselse regering

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni