Winter in Brussel: verwarmingstoestellen in huizen en appartementen in werking
© PhotoNews | Het verhaal van bcheck begon in 2019 toen de oprichters van met hun toestel de efficiëntie en levensduur van verwarmingsketels wilde bepalen en optimaliseren.

Brusselse start-up maakt klimaatregelaars in huis tot 30 procent zuiniger

© Belga
14/12/2020

De Brusselse start-up bcheck heeft een klein en makkelijk plaatsbaar toestel ontwikkeld waarmee verwarmings-, ventilatie- en koelingsinstallaties tot 30 procent energie kunnen besparen. Begin volgend jaar hoopt de onderneming 2.500 van hun toestellen klaar te hebben om te installeren in bedrijven, scholen en bij mensen thuis.

De start-up bcheck is ontstaan uit #next, het innovatieplatform van het bedrijf Luminus, en kreeg bij zijn oprichting steun van de regionale pool voor overheidsfinanciering finance&investbrussels. Het verhaal begon in 2019 toen de oprichters van bcheck met hun toestel de efficiëntie en levensduur van verwarmingsketels wilde bepalen en optimaliseren.

Op basis van algoritmes en artificiële intelligentie maakt het toestel het mogelijk om te voorspellen wanneer problemen op komst zijn en daarnaast detecteert het ook waar energie bespaard kan worden. "Het toestel is universeel, toegankelijk en makkelijk te installeren. Vanaf nu willen we zoveel mogelijk energiebesparingen opsporen, want de acties erachter zijn simpel," stelt Jacques Bolzer, CEO van bcheck.

Goed voor de klimaatstrijd

Zo spoort het systeem bijvoorbeeld op of een school per ongeluk de verwarming heeft laten aanstaan voor de zomer of een bedrijf zijn kantoren niet overbodig verwarmt tijdens weekends. Het systeem is er al vanaf 4,95 euro per maand.

"Dankzij de directe winst in het energieverbruik is het goed voor de portefeuille van de klant, maar bovenal ook voor de bijdrage aan de klimaatstrijd. De optimalisatie van de energie-efficiëntie kan de CO2-uitstoot stevig terugdringen", klinkt het nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Samenleving, klimaatregelaar, Brusselse start-up

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie