Bûûmplanters planten Brussel vol fruitbomen

Pascal Smet was aanwezig bij de planting.

Het open burgercollectief Bûûmplanters heeft woensdag samen met Brussels staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet drie nieuwe perelaars geplant in het Fontainaspark in hartje Brussel. De aanplanting van de bomen maakt deel uit van een project om een 19de-eeuwse fruitbomencollectie terug tot leven wekken.

Het project La Fidélité Future verwijst naar La Pépinière de la Fidélité (1796-1819), de grootste experimentele boomgaard die Brussel ooit heeft gekend. De boomgaard bestond uit 80.000 bomen en 2.000 variëteiten die zorgvuldig waren geselecteerd of zelfs gecreëerd door bezieler Jan-Baptist Van Mons.

Het doel van de Bûûmplanters is om deze vele soorten fruitbomen opnieuw naar Brussel te brengen, maar ditmaal verspreid over de hele stad. "Het is een stukje patrimonium dat we opnieuw zichtbaar maken in de openbare ruimte," zegt staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (One.brussels-Vooruit).

De Bûûmplanters kunnen het project mogelijk maken na een succesvolle kandidatuur bij een projectoproep van stedenbouwadministratie Urban.brussels. De drie perelaars die woensdag werden geplant zijn van de soort Beurré d'Anjou, een variëteit die door Van Mons zelf werd gecreëerd.

Tegen het eind van het project en van de planttijd volgend jaar in maart willen de Bûûmplanters 150 tot 200 fruitbomen geplant hebben. "We plaatsen de bomen zowel in privétuinen als op openbare plaatsen. We verdelen de fruitbomen gratis. We kijken naar de locatie en de tuin, en als het passend is, doen we een voorstel," vertelt Thomas Matei, projectverantwoordelijke van La Fidélité Future.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?