De Haven van Brussel laat derde schoonmaakboot te water

© Haven van Brussel
| De Damona tijdens haar eerste vaart.

De boot met naam ‘Damona’ is de nieuwste van drie schoonmaakboten die actief zijn in de Haven van Brussel. Het is de eerste elektrische en uitstootvrije boot die door de Haven is aangekocht. Damona werd op 2 juni te water gelaten.

Deze nieuwe boot versterkt de middelen die de Haven van Brussel inzet om de wateroppervlakte van het 14 km lange kanaal in het Brussels Gewest schoner te maken. Kostprijs: 79.927 euro.

Momenteel varen de schoonmaakboten bijna elke dag uit, behalve wanneer de weersomstandigheden dit niet toelaten. Elk jaar wordt tussen 200 en 250 m³ afval ingezameld. Het afval dat op een andere manier wordt opgevist is daar nog niet bijgerekend.

dsc_9937.jpg
© Haven van Brussel

Alain Maron (Ecolo), Brussels minister van Leefmilieu, benadrukt het belang van zo’n derde boot: “Aangezien het kanaal het laagste punt in het Brussels Gewest is en daarnaast ook een enorm stormbekken, vangt het veel van het afval op dat door het stadsleven wordt veroorzaakt. Dat afval moet regelmatig worden ingezameld, om te voorkomen dat het in de zee terechtkomt."

De naam werd gekozen door de teams van de kapiteinsdienst, die de boot dagelijks zullen gebruiken. Het is een eerbetoon aan de Gallische godin van de bronnen en rivieren.

Reinigingscentrum

Ter gelegenheid van de Damona heeft de Haven van Brussel ook de bouw van een reinigingscentrum “Zuidhaven” aan de sluis van Anderlecht aangekondigd. Een van de drie schoonmaakboten zal daar permanent worden gestationeerd. Hierdoor zal er ook in het zuiden vaker schoongemaakt kunnen worden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?