De huissteekmug blijft maar prikken

molestus.jpg
© Walkabout 12/Wikipedia
| De huissteekmug (Culex pipiens molestus) kan ook in de winter blijven prikken.
© Walkabout 12/Wikipedia
| De huissteekmug (Culex pipiens molestus) kan ook in de winter blijven prikken.

Hoe dat nu mogelijk is, muggen in november? Verschillende – krabbende – collega’s vroegen het zich af tijdens de redactievergadering.

Merkte u het ook al? Terwijl we nu al midden november schrijven, zijn we nog steeds niet verlost van het gezoem van muggen in de slaapkamer. Waren muggen dan geen zomerfenomeen?

Het fenomeen van steekmuggen in de late herfst is nieuw en toch ook weer niet. Maar voor we ons nader verklaren, verduidelijken we even over welke van de ruim driehonderd Belgische muggensoorten we het precies hebben. Het gaat ons om de huissteekmug (Culex pipiens molestus), een ondersoort die zich vooral voedt met grote zoogdieren en vaak in de buurt van de mens vertoeft. Het is diezelfde mug die je bijvoorbeeld ook in de Brusselse metro aantreft, of in woonhuizen dus.

Bloedmaaltijd

Meldingen over huissteekmuggen in de herfst zijn nieuws, omdat het langzaam erg laat wordt om ze buiten nog op te merken. “Dat er nog zoveel zijn heeft zeker te maken met de milde temperaturen en de relatief vochtige periode die we achter de rug hebben,” weet entomoloog Wouter Dekoninck van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Toch speelt er nog iets anders. “De herfst is ook de periode waarin vrouwtjesmuggen (enkel zij prikken, red.) een plek opzoeken om te overwinteren,” legt Dekoninck uit. “Je vindt ze dan in kelders, zolders maar ook slaapkamers, waar ze meteen ook hun bloedmaaltijd vinden. Ik krijg daardoor elk jaar wel vragen over die muggen in de herfst. Ook de forsere grote steekmug (Culiseta annulata) probeert nu trouwens zo’n plek te vinden.”

Extra lastig: als de huissteekmug een warme plek vindt, blijft hij vaak ook nog in de winter actief, inclusief prikgedrag.

Waarom die beesten zo irritant moeten zoemen, wou u nog weten? De vrouwelijke dieren trekken op die manier de aandacht van hun mannelijke soortgenoten. Het risico op een welgemikte mep nemen ze erbij.

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?