Beestig Brussel

De ijsvogel heeft de pest aan vriesweer

ijsvogel
© William Van Lierde
| IJsvogel aan de Vijvers van Neerpede, een van de plekken waar je de Brusselse ijsvogels het vaakst vindt.
© William Van Lierde
| IJsvogel aan de Vijvers van Neerpede, een van de plekken waar je de Brusselse ijsvogels het vaakst vindt.

De ijsvogel, die kent u wellicht van staptochten in de Ardennen of van natuurdocumentaires. Maar de soort voelt zich ook goed in Brussel. Met name de vijvers van Neerpede en de Vogelzangbeek zijn hotspots voor misschien wel de mooiste vogel in het gewest.

Een reflecterend blauw vederkleed, een oranje buik en een snavel als een bajonet: bestaat er een mooiere vogel in Brussel dan de ijsvogel? “Het klopt dat de kleuren ontypisch fel zijn voor onze streken, je verwacht hem bijna meer in de Afrikaanse jungle”, beaamt bioloog Olivier Beck van Leefmilieu Brussel. “Maar voor mijn smaak is hij bijna té flashy.”

De tropisch aandoende vogel doet het in elk geval goed in Brussel, blijkt uit de geregelde meldingen op waarnemingen.be. Vooral in de nabijheid van schoon, open en licht stromend water tekent de visvanger present. De vijvers van Neerpede en de Vogelzangbeek in Anderlecht, het Koning Boudewijnpark in Jette of het Moeraske in Evere, het zijn maar een paar van de plekken waar de soort graag verblijft.

De ijsvogel is best kieskeurig. Boven zijn viswater wenst hij overgroeiende takken, zodat hij uit die positie naar beneden kan duiken op zijn prooi. De kleine visjes die hij vangt, worden vervolgens vakkundig doodgemept tegen diezelfde boom. En voor zijn nest verlangt hij een zandige oeverwand, waarin hij een tunnelnest van een meter diep graaft.

De steeds warmere winters zijn goed nieuws voor de vogel. Want in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, heeft de ijsvogel een bloedhekel aan ijs. Een zware winterprik zorgt er immers voor dat het viswater toevriest, waardoor de visser zonder voedsel valt. De populatie kan dan plots krimpen.

Dat er überhaupt ijsvogels zitten in Brussel is een goed teken: het bewijst dat de waterkwaliteit op een aantal plekken prima is. “Zijn aanwezigheid is een zogenaamde bio-indicator,” vertelt Beck niet zonder trots. “Als je een ijsvogel aan je vijver hebt, ben je goed bezig.”

ijsvogel
© Yves Verstraeten
| Een ijsvogel aan de Vogelzangbeek in Anderlecht, één van de Brusselse hotspots voor de kleurrijke soort.

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?