| Brusselse stadsvos op een onbekende locatie

Beestig Brussel

De stadsvos maakt niet graag ruzie

Kris Hendrickx
© BRUZZ
04/02/2023

Bestaat er een fascinerender stadsdier dan de vos? In Brussel gedijt de soort alvast prima. “Of hij echt slim is? Anders zou zo’n groot dier nooit overleven in de stad.”

Een collega zag er vorige week nog een: een stadsvos die doodgemoedereerd de Alsembergsesteenweg overstak in Sint-Gillis, netjes op het zebrapad. Uitzonderlijk kan je zo’n waarneming bezwaarlijk nog noemen. De voorbije maand alleen al liepen 34 waarnemingen van vossen binnen op waarnemingen.be.

De tijden dat de vos steevast een schuw beest was, dat zich hoogstens in de buitenwijken waagde, liggen dan ook al ver achter ons. Vossen komen vandaag ook voor in de Vijfhoek en gedragen zich soms zo tam dat het wel huisdieren lijken. Enkele jaren geleden zagen we zo met eigen ogen een zwaarlijvige vos wachten aan een huis in Oudergem. “Uit dat raam krijgt hij regelmatig een worst toegeworpen,” wist een vriend die vlakbij woont. Het beest in kwestie liet zich ook probleemloos benaderen.

"Het lijkt erop dat stadsvossen nog steeds tammer worden. Zo gedragen veel Londense vossen zich al een stuk makker dan de Brusselse”

Olivier Beck (Leefmilieu Brussel)

“De grootste verandering voor de vossen in Brussel dateert al van de jaren 1970 en 1980,” weet bioloog Olivier Beck van Leefmilieu Brussel. “Plattelandsvossen begonnen zich toen aan te passen aan de stad, waar ze meer voedsel vinden. Buiten de stad bleven ze op kogelafstand van de mens, hier gedroegen ze zich steeds tammer. Het lijkt erop dat die evolutie blijft voortduren. Zo tonen veel Londense vossen zich nog een stuk makker dan het gedrag dat we hier doorgaans zien.”

Dat de vos zo goed overleeft in de complexe stad, wijst op een flinke portie intelligentie. “Vossen weten bijvoorbeeld heel goed wanneer ze op welke plaats moeten zijn voor voedsel,” zegt Beck. Een collega op de redactie beaamt. "Onze vos in Neder-Over-Heembeek weet perfect op welke dag we de vuilniszakken buitenzetten."

Bioloog Beck wijst erop dat vossen ook erg goed zijn in het omzeilen van gevaren. "Een van hun strategieën is conflictvermijding. Zo zijn ze groter dan een kat, maar zullen ze die dieren normaal niet aanvallen.”

vos vossenwelp

| Vossenwelp in Brussel, op een onbekende locatie.

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni