Duizend klimaatspijbelaars betogen voor oceanen

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 7 februari 2020
Updated: 07-02-2020 - 17:48

De "Strike for Oceans" van Youth for Climate (YFC) is omstreeks 15.15 uur beëindigd aan het station Brussel-Zuid. Volgens een telling van de politie waren er een goede 1.000 klimaatspijbelaars aanwezig, maar de organisatie zelf spreekt van 2.000 betogers.

Boegbeelden Anuna De Wever en Adélaïde Charlier liepen mee in de klimaatmars, die omstreeks 14.00 uur op gang trok. De meisjes zijn terug na een maandenlange trip in Latijns-Amerika, al zetten ze nu wel een stap terug uit YFC aangezien ze stage lopen bij de Europese fractie van groenen. Doordat Anuna en Adélaïde afstand nemen, wil YFC de beweging breder trekken en niet enkel op één persoon focussen. Meerdere klimaatjongeren krijgen zo een stem.

"We staan volledig achter hun stage en hopen zo de jongeren dichter bij de beleidsmakers te brengen en omgekeerd ook onze boodschap beter tot bij de beleidsmakers te krijgen. We komen nu al meer dan een jaar op straat en er is niets veranderd", vertelt Lola Segers, een van de nieuwe woordvoerders van YFC.

Weyts' waarschuwing in de wind

Het Europakruispunt begon vanaf 13.30 uur vol te lopen met honderden klimaatbetogers en nadat de menigte goed aangedikt was, zette die zich om 14 uur in gang. Met hun enthousiasme, hun gezangen en hun spandoeken zorgden de klimaatjongeren er opnieuw voor dat heel wat hoofden hun richting op draaiden in de Brusselse straten. Het was duidelijk dat heel wat leerlingen de waarschuwing van minister Weyts, dat spijbelen bestraft zal worden, naast zich neerlegden.

"Minister Weyts heeft gelijk wanneer hij zegt dat we op de schoolbanken moeten zitten en nieuwe dingen moeten leren die we later kunnen gebruiken. Maar zolang zij niets doen om onze toekomst te verzekeren, zullen wij op straat blijven komen. We kunnen ons er niet bij neerleggen dat er geen veilige toekomst is", zegt Lola Segers van YFC.

En voor de Belgische politici in het algemeen hadden de jongeren ook nog een oproep. Ze hopen dat er bij het vormen van de federale regering een echt ambitieus klimaatbeleid komt. "Wij hebben leiders nodig die niet verliefd zijn op publiciteit, maar verliefd zijn op menselijkheid. Jullie, de mensen die hier staan, zijn de leiders", zei Segers aan de aanwezige klimaatspijbelaars.

Oceaanbescherming

Youth for Climate besloot om vanaf dit jaar doelgerichter te werken op verschillende thema's rond klimaatopwarming en deze mars voor de oceanen is daar het eerste resultaat van. De klimaatjongeren willen waarschuwen voor de huidige staat van de oceanen, want de temperatuur van het wateroppervlak stijgt en dat veroorzaakt zuurstofarmoede.

De vitale ecosystemen van de oceanen komen daardoor in gevaar, waarschuwen de jongeren van YFC, die gesteund worden door de Grootouders voor het Klimaat. Ze wijzen ook op de plastic soep die de vissen bedreigen en de stijgende zeespiegel die de mens bedreigt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?